Најновије вести

Грачаница: Ванредна седница Општинског одбора за безбедност

Поводом учесталих случајева крађа и обијања породичних домаћинства на територији општине Грачаница општински Одбор за безбедност данас је одржао ванредну седницу како би се заједничким идејама и конкретним активностима на терену зауставила настала ситуација.

 

Председавајући Одбором председник општине Грачаница Срђан Поповић нагласио је на седници важност превентивног деловања у циљу спречавања напада на имовину становништва општине и избегавања ситуација које би могле довести у опасност и животе људи.

„Био је ово један конструктиван састанак. Изнели смо све проблемеи једногласно су усвојени сви закључци које сам предложио. Полиција и ми као општина настојаћемо да сви закључци буду спроведени у дело. Главна порука са ове седнице јесте да сви морамо да се укључимо у предстојеће активности и да и мештани буду активнији у решавање проблема и да сваку сумњиву ситуацију и сваку сумњиву особу пријаве полицији. Међу грађанима влада узнемиреност. Морамо да делујемо превентивно и у том смислу сарадња са мештанима је неопходна како би полиција могла да адекватно ради свој посао“, казао је Поповић.

Командир Полицијске станице у Грачаници Братислав Трајковић истакао је да упркос последњим инцидентима безбедносна ситуација на територији општине Грачаница на задовољавајућем нивоу и да станица полиције у Грачаници располаже довољним бројем службеника.

„Све препоруке које су данас усвојене полиција ће настојати да спроведе у дело. Ова ситуација која се дешава у Грачаници дешава се и у другим деловима Косова. У току је школовање нових припадника полиције и очекујемо да ће Полицијска станица у Грачаници од септембра имати један оптимални број полицајаца“, рекао је Трајковић.

На седници којој су присуствовали представници КФОР-а али и сви чланови одбора, који чине између осталих и представници СО Грачаница, полиције, цркве, невладиних организација, образовних и здравствених институције једногласно су усвојени следећи закључци за које је наложена хитна примена.

1. Неопходно је хитно повећати број полицијских службеника у Полицијској станици у Грачаници у складу са раније усвојеном категоризацијом полицијских службеника као и активније деловање сталних и ванредних полицијских патрола на терену на територији целе општине Грачаница посебно у периоду од поноћи до раних јутарњих часова.

2. У складу са законом и важећим регулативама без одлагања информисати јавност и надлежне институције о полицијским резултатима са терена у вези са пратећом ситуацијом.

3. Одбор за безбедност позива становништво општине Грачаница на сарадњу и охрабрује их да све сумњиве активности као и сумњива кретања појединаца пријаве Полицијској станици у Грачаници на број телефона 038-606083.Полиција је дужна да сваку пријаву провери.

4. Одбор позива све институције и безбедносне органе на територији општине Грачаница на међусобну сарадњу укључујући посебно Полицију, Тим КФОР-а за сарадњу и надгледање.

5. Одбор захтева од становника општине Грачаница који своју имовину (станове и куће) издају под закуп да подстанаре региструју и пријаве полицијској станици у Грачаници као и Општини Грачаница.

6. Неопходна је и сарадња Полицијских патрола и служби обезбеђења у институцијама на територији општине Грачаница.

7. Успостављање боље координације између Општине, Полицијске станице у Грачаници Локалних одбора за безбедност и мештана.

Подели на: