недеља, 19. фебруара 2023. | 22:39
Најновије вести

Грачанички “Октобарфест”

По угледу на најпознатији фестивал пива у свету, синоћ је у Грачаници одржан први “Октобарфест”. Служило се немачко и домаће грачаничко пиво, баварске кобасице и переце. Немачки амбасадор Кристијан Хелт каже да се нада да ће се у Грачаници окупљати овим поводом и наредних година.

 

По угледу на најпознатији фестивал пива у свету, синоћ је у Грачаници одржан први “Октобарфест”. Служило се немачко и домаће грачаничко пиво, баварске кобасице и переце. Немачки амбасадор Кристијан Хелт каже да се нада да ће се у Грачаници окупљати овим поводом и наредних година.

У много интимнијој атмосфери и знатно мањим бројем посетилаца него у Минхену, синоћ је у Центру грађанске енергије организован “Октобарфест”. То је први пут да се на Косову одржава овакав догађај и то у октобру, за разлику од немачког који почиње крајем септембра. На идеју су дошли представници НВО Центар за мир и толеранцију.

Бојан Теофиловић истиче да је циљ овог “Октобарфеста” да се оживи друштвени клуб Грачанице, али и да се људи повежу.

„Дошли смо на идеју да на овај начин поромовишемо и међународну заједницу, стране културе и оно што је специфично промовишемо страну земљу. Циљ је да овакве активности наставимо у ЦЕЦ-у. Јесте први пут али ми смо презадовољни. Овде су и представници других амбасада и драго ми је што ће можда и они видети могућност да се и њихова култура и традиција могу промовистати, а свакако ми је драго што је много младих људи из Грачанице овде“, казао је Теофиловић.

Част да буде на првом „Октобарфесту“ у Грачаници имао је и немачки амбасадор на Косову Кристијан Хелт. Он је рекао да је Октобарфест у Грачаници изузетно добра идеја.

“Ово је први пут од када сам дошао овде да сам позван на један Октобарфест. На Октобарфест у Минхену се срећу људи из целог света, то би била добра идеја и за Грачаницу. Да ово не радимо само ове године, него да наставимо и даље. То неће имати исте димензије као у Минхену, али идеја да и овде људе спојимо је за мене веома изазовна”, казао је Хелт.

Поред немачког индустријског пива, на “Октобарфесту” у Грачаници посетиоци су испијали и домаће пиво занатске пиваре „Пивџан“. Власник пиваре Исак Воргучић каже да иако ово није прави “Октобарфест” јесте догађај којим локални Срби покушавају да овде оживе чувени немачки фестивал.

“Као локалног и јединог произвођача пива из Грачанице било је логично да позову и нашу пивару. Ово иначе није наша прва сарадња са Немачком амбасадорм, тако да мислим да је сасвим логично што смо присутни. Мислим да су људи презадовољни, коментаришу, много им се допада пиво, тако да сама атмосфера говори за себе”, каже Воргучић.

“Октобарфест” у Минхену сваке године посети око 6 милиона људи, како би боље упознали Немачку културу. Испијају се хектолитари пива, игра се и пева петнаест дана. Овај дођај у Грачаници је одржан у много интимнијој атмосфери, али по првим реакцијама посетилаца има потенцијала да прерасте у већи фестивал.

Подели на: