Најновије вести

Грачанички тим у Кини на светском такмичењу у роботици

Никола Станојевић и Петар Божидаревић из Грачанице, након приказаног знања на регионалном такмичењу у Хрватској, пласирали су се на светско такмичење које ће се у наредним данима одржати у Кини.

 

Млади заљубљеници у роботику и програмирање, уз помоћ својих ментора Милана Стојановића и Александра Благића, на разним такмичењима бележе одличне резултате.

„На такмичењу у Приштини освојили смо друго место и тако смо обезбедили пласман за регионално такмичење које се одражало у Хрватској. На тамошњем такмичењу смо се одлично снашли, освојили довољан број бодова и стекли услов за учешће на светском такмичењу у Шангају“, каже ученик осмог разреда школе „Краљ Милутин“ из Грачанице Никола Станојевић.

Он додаје да се за ово такмичење припремају се као и за сва претходна, напорно радећи.

„Мој друг Петар Божидаревић и ја смо у једном тиму. Увек постоји трема када смо на такмичењима јер никада не знамо шта нас очекује, какав ћемо задатак добити“, објашњава Никола.

Извршни директор Иновационог центра Грачаница Милан Стојановић не крије да су веома узбуђени због предстојећег такмићења које ће се од 28. новембра до 1. децембра одржати у Шангају.

„То није мала ствар, да један мали тим из Грачанице оде на светско такмичење. Радимо напорно кроз тренинге. Ми смо добили стазу по којој деца треба да се управљају. Они овде имају неколико задатака, а тамо не знамо шта нас чека. Није лако, али се трудимо да их спремимо на време и да опет остваримо добар резултат“, каже Стојановић.

Овај центар је званично оформљен крајем прошле године. Искључиво се бави информационим технологијама, пре свега, програмирањем, роботиком, веб дизајном и ардуино (опен сорс електронским платформама) технологијама.

„На почетку смо радили само са основцима. Касније смо започели један пројекат са ардуино технологијама где су деца на такмичењу сама осмислила „Паметну башту“, која је помоћу сензора мерила температуру и влажност ваздуха у пластенику. На основу тих температура и параметара, башта је сама заливала и сређивала земљиште. Уградили смо ултравентилаторе, сензор светлости, уколико је вани мрак, светла се упале у пластенику. Поред тога, направили смо и соларни панел који прати светлост, како се сунце креће тако се соларни панел управља“, објашњава он.

На такмичењу у Приштини, где су освојили друго место, награђени су 3Д принтером, што им је омогућило да отпочну рад са 3Д дизајном.

“Све је ово могуће спровести у пракси”, каже Стојановић и напомиње да је потребно доста новца и времена да се осмишљено патентира како би кренуло у производњу.

С обзорим на бројне остварене успехе на такмичењима, намера овог центра да што већи број деце уведе у свет информациноних технологија. Стога ускоро почињу са курсевима роботике и програмирања, ардуино технологија и дизајна за нове полазнике. Тромесечни курсеви ће почети 1. или 15. децембра.

Сви заинтересовани се могу пријавити преко интернет странице Иновационог центра Грачаница, мејлом или позивом на неки од бројева телефона који су доступни на овој веб адреси.

Подели на: