Најновије вести

Грађани одлучни да одбране своја права на имовину

Јавна расправа у општини Лепосавић о експропријацији земљишта

 

 

Јавној расправи присуствовали су грађани власници имања у Дрену и Лешку, које је предмет расправе, адвокати, њихови заступници и представници Владе из Приштине.

Након јавне расправе, као главна порука могло би се рећи да грађани остају неповерљиви, да сумњају у искрене намере Владе у Приштини да ће земљиште које се планира одузети бити употребљено за нешто од јавног интереса за добробит српске заједнице и изразили су забринутост да ће на њиховом имању бити подигнута полицијско -погранична база јер су такве информације стигле до њих.
На тај начин, њима ће значајно бити поремећен живот и мир у селу и то ће у великој мери угрозити њихов опстанак на прадедовским огњиштима.
Предмет експропријације у општини Лепосавић су 83 хектара земљишта у катастарским општинама Лешак и Дрен.
Мештани Дрена већ петнаест дана протестују поред магистралног пута Лепосавић-Лешак, због новонастале ситуације, која је узнемирила све становнике општине Лепосавић.
Адвокат Небојша Влајић, правни заступник власника имања у разговору са представницима Владе из Приштине Арифом Муратијем , службеником за експлоатацију Самиром Брућијем и експертима за геодезију Леонтином Адемај, истакао је ,између осталог, да људи нису упућени у које сврхе се одузима њихова земља. Влада одлуком о експропријацији није испоштовала прописе и процедуре, које је сама донела и то је кршење свих права власника имања. Грађани су са правом огорчени јер су се суочили са чињеницом упада тешких машина у њихов посед и покушајем одузимања земљишта без икаквих најава и образложења. О целом случају није обавештена ни локална самуправа, коју очито Влада у Приштини није сматрала за шодно да обавести о намерама будуће градње, казао је адвокат Влајић.
Бивши градоначелник општине Лепосавић Зоран Тодић казао је да ће грађани инсистирати на поштовању процедуре и да ће се свим демократским средствима борити за своје интересе и приватну имовину. В.Вукојевић

Подели на: