Најновије вести

Градоначелник не излази из општине, народ на протесту

Седми дан протеста на северу Косова и Метохије

 

Ситуација остаје не промењена. Од седам сати радници локалне самоуправе и грађани су на платоу испред зграде СО-е Лепосавић где се окупљају на мирном протесту, а у згради је нови градоначелник са снагама Косовске полиције и није изашао из зграде већ седамдесет сати. Мирно је, али напето. Снаге КФОР-А из америчког и италијанског континента појачале су своје присуство у људству и возилима. Блокирали су прилаз згради општине металним оградама и бодљикавом жицом из свих праваца, а на ограде Срби су поставили српске тробојке.
Борба за зграду је симболична, а у ствари ово је борба за власт и да овим простором овладају Албанци. Срби, који су већинско становништво на овом подручју, у проценту од 98 посто, не мире се са оваквом ситуацијом и остају при захтевима, који су јединствени за све четири општине на северу Покрајне. Захтевају повлачење специјалне Косовске полиције са севера и одлазак градоначелника из зграде општине. Срби га нису гласали и не признају га за свог представника.
Испред зграде општине данас је изведен пригодан културно- уметнички програм, који су уприличили чланови КУЂа ,,Копаоник,, реномираног друштва које је пронело песму и игру Космета на свим континентима.
Поздраве Србима на Космету и да истрају , упутио је и Новак Ђоковић са турнира где наступа.
Протесту су се данас прикључили и радници Рудника и флотације, Копаоник,,који ради у саставу ,,Трепче,, јер су од почетка ове новонастале ситуације онемогућени да раде. Прилаз флотацији у Лепосавићу је блокиран од стране Косовске полиције већ седам дана и радници не могу да уђу у погон.
Не раде ни основне ни средње школе, као ни предшколске установе. В.В.

Подели на: