среда, 30. новембра 2022. | 21:35
Најновије вести

Гренелова подршка ЕУ за дијалог Србије и Косова и визну либерализацију

Амерички специјални представник за дијалог између Косова и Србије Ричард Гренел дао је подршку европском руководству у поновном покретању дијалога између Косова и Србије.

 

Драго нам је што су Европљани сазвали састанак 10. јула ради даљих разговора са Косовом и Србијом. Нудимо нашу потпуну подршку и захвални смо на њиховом вођству”, написао је Гренел у серији објава на Твитеру.
Он је изразио наду да ц́е “важно питање визне либерализације” за грађане Косова бити завршено на овом састанку.
Додао је да су Сједињене Америчке Државе напорно радиле на наглашавању економске нормализације између две стране, јер како је навео, “верује да је то први пресудан корак у овом дугом политичком спору“.
“Надам се да ц́е Европљани спровести до сада постигнуте економске споразуме између Косова и Србије о железничкој и ваздушној линији. Сматрамо да су ови споразуми кључни за стварање радних места и пружање наде младим људима. Никада нисмо веровали у брз договор између Косова и Србије. И никада нисмо мислили да ц́е наш једини фокус на нормализацији економије бити брзо решење. Потешкоц́е и дугорочна политичка питања лакше ц́е се решавати када се дође до напретка у економским питањима”, написао је Гренел.
Гренел је позвао међународну заједницу да настави да испробава нове и креативне идеје ако жели напредак..
“Народ Косова и Србије заслужује потпуну и сталну пажњу Европљана”, закључио је Гренел.

Подели на: