понедељак, 10. маја 2021. | 00:55

Грос: Приштинске таксе негативно утичу на цео регион

Таксе које је Приштина увела на робу из централне Србије и из Босне и Херцеговине имају негативан утицај на привреду целог региона и морају бити што пре укинуте, каже оснивач Мреже за развој бизниса у југоисточној Европи (СЕЕБДН) Иван Грос.

 

Грос је  подсетио да је ЦЕФТА-ом замишљено да регион почне да сарађује и на виши ниво дигне пословне споразуме и уговоре, као и да се привреда далеко више удружује и укрпуњује, те да наступ на трећим тржиштима буде приоритетни задатак.

“Ово што се десило у Приштини ремети ситуацију не само унутар региона. Развијене земље, посебно оне са којима државе региона имају сарадњу, а то је пре свега ЕУ где се извози 73 одсто робе, имају недоумицу и несигурност због такси које приказују да постоји нестабилност у том делу региона“, рекао је власник компаније „Гримеx“ из Беча.

Према његовим речима, то се одражава и на инвеститоре, јер сваки улагач који долази у Србију, Северну Македонију, Хрватску, Црну Гору гледа на то тржиште глобално, а не локално.

„Таксама долази до поремећеја економских односа Београда и Приштине, али и Приштине и Сарајева, па улагачи размишљају да ли да инвестирају своја средства у нестабилно подручје“, указује Грос.

Он је оценио да је неопходно извршити велики притисак на Приштину да укине таксе, а да тај притисак мора пре свега доћи од стране привреде која је најзаинтересованија да приштинске мере не утичу негативно на инвестиције и економију.

Подели на: