Најновије вести

Грубјешић: Без наставка дијалога европски пут Србије багује

Генерална секретарка Европског покрета у Србији Сузана Грубјешић рекла је да оставка Рамуша Харадинаја може да отвори простор за наставак дијалога Београда и Приштине, али може да закомпликује ствари јер је питање да ли ће Хашим Тачи ићи на реконструкцију владе или на превремене изборе.

 

Кључна тема у медијима је и оставка Рамуша Харадинаја. Огласила се и Маја Коцијачич реченицом да је ЕУ проимила к знању оставку Рамуша Харадинаја.

Сузана Грубјешић је рекла да ће реакције ускедити, а да изјава портпаролке ЕУ говори да су били изненађени овом одлуком.

Како истиче, бољи познаваоци прилика кажу да је косовска влада већ дуже време била у кризи и да се Специјалном суду за злочине ОВК и о могућим људима који ће бити позвани говорило већ дуже време, тако да за њих није изненађење.

“Не треба заборавити да Харадинај иде као осумњичени и да је је већ два пута ишао у Хаг и био ослобођен”, рекла је Грубјешићева.

Уколико су пронашли нове долказе то је друга прича, то ћемо видети у данима који следе, каже она и додаје да је Харадинај био ослобођен због недостатка доказа и сведока који су нестали у читавом процесу.

Медији спекулишу колико је утицаја ЕУ у свему томе, а једна од наслова је да Макрон шаље Харадинала у Хаг.

Говорећи о томе колики је притисак европских земаља, Грубјешићева каже да то нису само европске земље него и међународна заједница. “Сигурно су и САД одиграле велику улогу, Кадри Весељи је у Вашингтону, а пре неколико дана је послао поруку да би таксе требало суспендовати”, истиче Грубјешићева.

Према њеним речима, више међунродних фактора је утицало на одлазак Харадинаја у Хаг.

“Ова одлука може да отвори простор за наставак дијалога, али може да закомпликује ствари јер је питање да ли ће Тачи ићи на реконструкцију владе или на превремене изборе”, каже она.

Тамни облаци над дијалогом Београда и Приштине, тако ситуацију насталу увођењем приштинских такса описује Ангела Меркел.

Говорећи о таксама и изјави немачке канцеларке о обнови дијалога, Грубјешићева каже да смо чули током и након посете француског председника да би могло у септембру да се организује наставак дијалога.

“Да ли овај потез мења календар, видећемо, али повећани су напори да до дијалога дође, јер без наставка дијалога не само што европски пут Србије багује и не иде брзином којим бисмо хтели већ се доводи у питање и стабилност региона, што је важно читавој међународној заједници, а не само ЕУ”, каже генерална секретарка Европског покрета у Србији.

Напори да се настави дијалог надам се да ће уродити пловодом већ ове јесени, а предуслов је укидање такси, каже она.

Последња изјава Харадинаја као премијера је била да таксе остају.

“Сада се ситуација мења, таксе су му донеле популарност и ако се којим случајем трећи пут врати из Хага несумњиво ће бити један од најмоћнијих људи на Космету”, закључила је Грубјешићева.

Подели на: