понедељак, 28. новембра 2022. | 20:34
Најновије вести

Грубјешић: Рано је говорити да ли дијалог даје резултате

Сузана Грубјешић из Центра за спољну политику оценила је данас да је рано давати оцене да ли у Бриселском дијалогу постоји напредак или не и додала да је ипак најважније што су разговори Београда и Пришитне након 20 месеци прекида настављени.
“Дијалог ће се вероватно одвијати у неколико етапа и претпостављам да постоје оквири у којима ће се ићи ка финалном споразуму. Много важније од тога када ће тачно споразум бити постигнут јесте његова садржина”, рекла је Грубјешић за Т а н ј у г упитана да прокоментарише да ли ЕУ само одржава дијалог у животу или шта се од њега може очекивати.

 

Грубјешић је додала да ако се жели дугороцан и одржив споразум, онда се морају узети у обзир и многе друге компоненте које се тичу целог региона, а не само Београда и Приштине.
Додала је да не улазеци у разлоге због којих је састанак у Вашингтону отказан, као и у проблеме у транс-атлантском партнерству, свакако може се каже да би економски напредак и Србије и Косова могао да олакша посао политицарима да донесу тешке одлуке.
“Уколико Вашингтон и Брисел посматрају ствари и са економског становишта, јасно је да би и Србији и Косову од огромног значаја била могућност слободног кретања људи, робе, капитала и услуга, као и инвестиције које би уследиле”, рекла је она.
Статус кво је, како додаје, створио климу замрзнутог конфликта и без транс-атлантског приступа, без снажне сарадње ЕУ и САД, Западни Балкан ће стагнирати у годинама које долазе.
Подсетила је и да различити, а понекад и супротстављени интереси и утицаји других актера могу да представљају озбиљне изазове за безбедност читавог региона.

Подели на: