уторак, 21. марта 2023. | 08:28
Најновије вести

Грубјешић за РТС: Брисел да пошаље поруку да нема преиспитивања претходних споразума

Изјаве кандидата за косовског премијера Аљбина Куртија о преиспитивању свих споразума са Београдом представљају припрему терена за то ко ће бити косовски премијер, наводи Сузана Грубјешић из Центра за спољну политику. Додаје да из Брисела мора да стигне јасна порука да неће бити приспитавања претходних споразума већ да треба спровести оно што је остало неспроведено из Бриселског споразума.

 

Сузана Грубјешић је гостујући у Јутарњем програму РТС-а наводи да се кандидат за косовског премијера Аљбин Курти понаша као да је још увек у кампањи.

“Одатле и те његове изјаве о преиспитивању свих споразума са Србијом, али уколико постане премијер сигурно ће другачије причати, зна и он да без дијалога са Београдом неће моћи ни Косово да крене даље, тако да је све ово још увек припрема терена за то ко ће бити премијер –да ли ће то бити Аљбин Курти или Вљоса Османи или неко трећи, зато се и пребројавају глсови, да се можда неком трећем да шанса да прескочи цензус”, објашњава Грубјешићева.

Додаје да из Брисела треба да стигне јасна порука да неће бити никаквог преиспитивања претходних споразума.

“Свакако из Брисела мора да стигне јасна порука макар и кандидату за премијера да нема никаквог преиспитивања претходних споразума већ треба спровести оно што је остало неспроведено из Бриселског споразума, а то је управо Заједница српских општина коју малтене сада нико и не спомиње”, објашњава Грубјешићева.

Оцењује да се одлазећа висока представница за спољну политику Федерика Могерини у пет година мандата “није прославила” јер се, како каже, на крају мере само резултати.

“Резултат њених пет година требало је да буде да је дијалог Београда и Приштине можда у некој финалној фази, међутим, дијалог је у последњој години непостојећи. Ускоро 20. новембра ће се навршити годишњица од када је Приштина увела таксе на робу из Србије и БиХ и самим тим потезом закуцале дијалог”, оцењује Грубјешићева.

Осврћући се на најаве да ће специјални представник САД за Западни Балкан Метју Палмер 31. октобра боравити у Приштини, наводи да су Сједињене Америчке Државе ту да завше оно што Европска унија није решила.

“Још увек нису конституисани сви органи ЕУ, пре свега Европска комисија, затим високи представник за спољну политику Жозеп Борел који наслеђује Федерику Могерини требало би да именује и специјелног изасланика за дијалога Београда и Приштине јер их САД има два специјална изасланика – један од стране Стејт департмента, а други из Беле куће. Све то говори да би дијалог могао да почне”, објашњава Грубјешићева.

Додаје да крајњи циљ не треб ада буде неки дан или датум када ће се постићи споразум већ да циљ треба да буде почетак дијалога.

“Мислим да о роковима завршетка не треба говорити јер је толико рокова било постављено, а нису испуњени. Не треба да буде циљ неки дан или датум када ће се постићи споразум , циљ треба да буде почетак дијалога”, објашњава Грубјешићева.

Сматра да нови амбасадор САД у Београду Ентони Годфри добро снаћи јер познаје регион.

“Ентони Годфри је један од висококвалификованих амбасадора. Долази из Русије, говори српски, познаје регион”, оцењује Грубјешићева.

Подели на: