Најновије вести

Грујичић: Два дечака пуштена кући, девојцица и даље критично

Министарка здравља Даница Грујичић изразила је саучешће породицама страдалих у стравичним трагедијама које су се догодиле у претходна два дана.

Грујичић је на конференцији за новинаре испред Ургентног центра рекла да су два дечака која су лечена у Тиршовој пуштена кући, а да је девојчица и даље критично, наводећи да је она имала повреду главе.

,,Радило је шест сала истовремено, то се није догодило од деведесетих. Ово је велика трагедија”, рекла је Грујичић.

Она је новинарима пренела информације о стању пацијената који се налазе на лечењу.

,,Када су у питању деца и наставница који су смештени овде у Ургентном центру, дечак и девојича су добро и они су заједно са наставницом спуштени у мање интензивну негу, полако излазе из кризе, с тим што ће и наставница и девојчица бити оперисани ортопедски. Нажалост, други дечак је јако тешко, он има велико оштећење кичмене мождине и за сада не показује знаке покретљивости руку и ногу. Он је и даље критично”, пренела је Грујичић.

Она је подсетила да је у јучерашњој трагедији било 13 повређених.

То су све повреде које су нанете ватреним оружјем. пацијент М.М. (1967) имао је површну рану грудног коша и трбушне марамице. Није имао унутрашњих органа трбуха. Он је стабилан и оперисан”, рекла је министарка.

Девојка Н.Н. (2006) имала је устрелну повреду главе и повреду бешике, оперисали су је васкуларни хирурзи и неурохирурзи, хематом који је имала је одстрањен. Како је додала, нажалост девојка и пре операције није видела на лево око, ту се заглавио и метак, тако да ће њу чекати још једна интервенција.

Девојка М.А. (2005) је најтеже повређена, имала је две прострелне повреде са јаким оштећењем унутрашјих органа трбушне тубље, јетра, морао је бити одстрањен један бубрег, дванаестопалачно црево, део дебелог црева.

,,Херојску операцију су урадили хирурзи, предстоји јој и ортопедска интервенција”, рекла је Грујичић.

Младић И.И. имао је повреду десне ноге са прекидом артерије и вене, заустављено је крварење и њему следују додатне ортопедске интервенције.

Девојка В.Н. (2003) повреде десне натколенице, без оштећења крвних сдуова са прекидом мање вене, рекла је Грујичић и по стабилизацији стања ће бити урађене додатне ортопедске интервенције.

С. Ј. (1972) повреда грудног коша, грудни хирург је урадио операцију, он је такође стабилан и оперисан. Нажалост, има прелом првог појасног пршљена и за сада нема знаке померања ногу.

Мушкарац М.П. (1969) прострелна повреда доњег дела карлице, оперисан је и он се сада налази на интензивној нези и још један мушкарац је такође оперисан.

Према њеним речима, у болници Др Драгиша Мишовић примљена су два пацијента и то М. П. (1997) једном је одстрајен бубрег, операција је завршена јутрос и И.М. (2003) је стабилан.

Она је додала да су три пацијента збринута у Општој болници у Смедереву, један је због компликација преведен у Ургентни центар, други је стабилно, а трећи пацијент на срећу није имао повреде унутрашњих органа.

Подели на: