Најновије вести

“Гружа 2022” – приказ обучености и способности припадника МУП-а

На брани на језеру Гружа одржана показно-тактичка вежба Министарства унутрашњих послова “Гружа 2022”. У акцији учествовали припадници ПУ Крагујевац, Жандармерије, Ронилачке јединице Жандармерије, као и Хеликоптерске јединица МУП-а. Вежби присуствовао председник Србије Александар Вучић.

 

 

Више од 210 припадника Жандармерије учествовало је на показно-тактичкој вежби “Гружа 2022”, на којој им је главни задатак неутралисање групе од око 30 терориста.

Вежба представља симулацију неутралисања терориста који су заузели брану “Гружа” у селу Пајсијевић и њеног ослобађања.

На вежби су приказане тактике и вештине српске полиције и садејство снага са копна, воде и ваздуха.

Председник Србије Александар Вучић обишао је, након вежбе “Гружа 2022”, техничко-тактични збор припадника Жандармерије, којима је поручио да ће држава настојати да у наредном периоду повећа њихова примања.

Командант Жандармерије Дејан Луковић упознао је председника Вучића са делом средстава и наоружања те јединице МУП-а.

Луковић је Вучићу пренео и да им треба додатне опреме за ноћни рад и дејствовање, како би били још спремнији.

Председник је истакао да је задовољан спремношћу Жандармерије.

“Гледаћемо у наредном периоду да повећавамо плате, да можете са породицама да будете сигурнији, да планирате нормалан живот”, поручио им је Вучић.

Он је додао да се у на примеру сукоба у Украјини види колико су важне специјалне јединице.

“Најоубученије су специјалне једиице, и извиђачком смислу, и у цисцшењу терена. Све што вам треба за ноћни рад и дејство… јер то је оно што даје посебну предност. Они који имају све за ноћни рад и деловање, то и користе против оних који то немају, и онда су у предности. Видео сам да су ови момци спремни”, рекао еј Вучић.

Информисао се о снајперским пушкама којима Жандармерија располаже, које има сваки одред, а представљени су му и аутоматски бацачи граната које производи “Застава оружје”.

У обраћању припадницима Жандармерије, Вучић је оценио вежбу врло добром и захвалио им се на изузетној захтевној вежби коју су приказали.

“Велико хвала свим 209 припадника који су учествовали у напорној и захтевном вежби. Чак и ја, који нисам толико стручан, сам видео много детаља због чега је било тешко извести, у овим временским условима, вежбу”, рекао је председник.

Вучић се захвалио припадницима Жандардмерије што су увек спремни да буду уз своју државу Србију, што су увек ту када год је потребно да се земља сачува и заштити, што раде напорно да би могли да одговоре свим задацима.

Вучић је истакао да је за нашу земљу очување безбедности и сигурности од кључног значаја.

Замолио је припаднике Жандармерије да увек воде рачуна о себи, додајући да су они најважнији својим породицама, али и једнако важни и много вреде својој држави.

“Никада нећу заборавити када сам посетио Кааљево, када смо били близу неких тешких одлука, да нико није био на боловању тога дана, да су сви из краљевачког одреда дошли и запевали нашу косовску песму”, нагласио је он.

“Очењујем вежбу са врло добро. Живела Србија”, завршио је Вучић обраћање и замолио припаднике Жандармерије да се што пре склоне са сунца.

Командант Жандармерије Дејан Луковић, као знак захвалности на посети и на подршци коју пружа припадницима те јединице, поклонио је Вучићу макету Србије, грб, као и дрес Жандармерије са председниковим именом и презименом.

Од опреме, у вежби се користило девет специјалних и борбених оклопних возила: М11, М15, “лазар 3”, “хамери”, “дефендери”, “квадови”, хеликоптери “газела” и X145М, борбени десантни гумени чамци “зодијак” и десантни чамац “премакс”.

Приказан је и рад снајперских тимова, ронилачких тимова са десантним чамцима, упадних тимова који су се из хеликоптера, користећи технику “Фаст ропе”, спустити на брану и алпинистичким техникама, користећи инфраструктуру бране, извршити упад у отворе и просторије бране.

Пет етапа вежбе

Вежба је изведена у пет етапа, од постављања уже и шире блокаде бране, до потпуног савладавања и неутралисања терориста.

У првој фази обављено је постављање шире и уже блокаде, а то су учинити полицијски службеници ПУ Крагујевац и Жандармерије, док је у другој фази обављено неутралисање обезбеђења бране (ДТГ) и у трећој је изведен координисан прилаз полицијских службеника објекту и постављање обезбеђења и ватрене подршке упадним тимовима.

У четвртој фази изведена је координирана акција упада у објекте, неутралисање ДТГ-а и контрола објекта, а у петој идентификација лица и пружање помоћи повређенима и обезбеђење лица места за вршење увиђаја.

“Циљ је да се прикаже провери оспособљеност припадника Жандармерије да ефикасно и брзо реагују у ситуацији ако би се једна већа оружана терористичка група определила да заузме неки од виталних објеката Републике Србије”, рекао је за РТС пуковник полиције Боро Гладовић, уочи вежбе.

Грађани су могли да виде различите борбене формације и најсавременију борбену опрему.

“Ронилачку јединицу, рониоце, наутичаре, борбени оклопни чамац типа ‘премакс’ и два брза десантна чамца, снајперске парове који се брзо пребацују квадовима, као и друге упадне тимове специјалистичких јединица, који ће из ваздуха различитим техникама – алпинистичких, брзог десантирања и техникама спуштања, доћи до неких неприступачних тачака где ће заостати последњи непријатељски елементи”, рекао је Гладовић.

Жандармерија је основана 2001. године, а основна задужења су јој сузбијање тероризма, хапшења, успостављање јавног реда и мира, сузбијање побуна у затворима, као и противтерористичка борба, што су њени припадници и данас и показали.

 

Подели на: