Најновије вести

Гуцати и Харадинај траже укидање притвора, тужилаштво против

Одбрана председника и потпредседника Удружења ветерана ОВК, Хиснија Гуцатија и Насима Харадинаја, оптужених за застрашивање сведока, затражила је њихово хитно пуштање на слободу, тврдећи да нема разлога да и даље буду у притвору у Хагу.

 

Браниоци Харадинаја чак нуде кауцију за његову одбрану са слободе, али не прецизирају износ кауције у поднеску који је објављен на сајту Специјализованих већа Косова.

Са друге стране, Специјализовано тужилаштво тражи од суда да им притвор продужи због неколико ризика: опасност од бекства, да не би ометали поступак и да не би чинили нова кривична дела.

Браниоци Харадијана и Гуцатија одбацили су све тврдње тужилаштва, наводећи своје контрааргументе, у којима тврде да поменутих ризика нема, поред осталог и јер су сви докази до сада већ обелодањени.

Одлуку о даљем притвору донеће судско веће које ће судити Харадинају и Гуцатију.

Гуцати и Харадинај су у притвору у Хагу од хапшења 25. септембра 2020. на Косову.

Оптужени су за непостовање суда, ометање поступака и рада тужилаштва обелодањивањем идентитета сведока у процесима који се воде том суду.

Припремно рочиште пред почетак суђења заказано је за 1. и 2. септембар пред судским већем Специјализованих већа Косова са седиштем у Хагу.

У одлуци трочланог судског већа, поводом припрема за суђење, тужилаштву и одбрани оптужених дати су налози које треба да испуне до 23. августа, односно до 27. августа.

Трочланим судским већем председаваће судија Чарлс Смит Трећи, а поред њега у већу ће бити и судије Кристоф Барт и Женел Метро, док је за резервног судију именован Фергал Гајинор, објавлено је на сајту Специјализованих већа Косова.

Гуцатију и Харадинају ће почетак суђења бити накнадно заказан.

Прво које ће почети пред овим судом је суђење Саљиху Мустафи заказано за 15. септембар.

Подели на: