Најновије вести

Гујон: Срби из дијаспоре нису ни фашисти, ни ратни хушкачи

Срби из дијаспоре нису ни фашисти, ни ратни хушкачи, рекао је в. д. директора Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон поводом, како је навео, низа неистина и тешких увреда на рачун српске дијаспоре у појединим медијима.

 

 

Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону има у својој надлежности заштиту права Срба ван Србије. Навикли смо да реагујемо на говор мржње или кршење људских права у државама региона. Али до сада никад нисмо морали да реагујемо на тешке оптужбе против српске дијаспоре чије је извориште у Београду, односно Новом Саду. Очигледно мржња не познаје границе и мораћемо убудуће да још више пратимо изливе нетрпељивости према Србима у дијаспори као и историјски ревизионизам који је на делу у појединим екстремним круговима у самој Србији”, навео је Гујон у саопштењу.

Он каже да је у тексту објављеном јуче на сајту медијских организација Војс (Воице) и Балкан инсајт (Балкан Инсигхт), под насловом “Десни екстремизам с ‘пријатељским лицем’: Случај мреже око ‘Солидарности за Косово’“, а који су пренели други медији, наведен низ неистина и тешких увреда на рачун српске дијаспоре.

Гујон је рекао да се у тексту наводи да су Срби који су отишли из Србије за време социјализма, између 1945. и 1992, пропагатори великосрпског национализма који су припремали рат у бившој Југославији и да их оптужују да су колаборационисти, четници и љотићевци.

“За нас, у Управи за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, Срби из дијаспоре нису ни ратни хушкачи ни сарадници нациста. То су дивни људи који су напустили своју отаџбину из многих разлога, у различитим периодима. Неки од њих су били идеолошки прогнани одмах након Другог светског рата, други су отишли из потраге за бољим материјалним условима 60-их и 70-их, многи су били протерани са својих огњишта током ратова 90-их, поједини су отишли због бољих услова за наставак успешне научне или спортске каријере…”, навео је Гујон.

Додао је да су сви ти људи различити и социјално разноврсни, али да им једно заједничко – љубав према отаџбини.

Гујон каже да се у то сам уверио у свим земљама које је као директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону обилазио.

“Посебно су ме ганули Срби из Чикага који су деценијама морали да живе одвојено од своје матице. Иако су многи од њих заборавили свој матерњи језик, или нису имали прилику да га науче, њихово срце куца за Србију. Они су српске патриоте, а не сарадници нациста, како пише у овом злонамерном чланку. Увек ћемо бити уз Србе у расејању, јер су они увек били уз своју Србију”, нагласио је Гујон.

 

Подели на: