Хан: Браним право на слободу изражавања, али осуђујем насиље

 

Комесар за приступне преговоре Јоханес Хан и шефица ЕУ дипломатије Федерика Могерини оцењују да је Европска унија фокусирана и на прави начин ангажована на јачању владавине права и демократије на Западном Балкану. Они су тиме одбацили наводе албанских медија да Брисел толерише назадовање у области владавине права и демократије зарад стабилности на Западном Балкану.
“Учинићу све да одбраним право на слободу изражавања и право на демонстрирање и изражавање забринутости и ставова, али осуђујем било какав облик насиља,” поручио је Јоханес Хан.

Комесар за преговоре о приступању каже да ЕУ подржава јачање демократије на Западном Балкану првенствено кроз јачање демократских структура и стабилност. Хан је додао да ЕУ није судија који треба да одлучи “ко је добар, а ко не.”

“Они који од нас траже да негде обезбедимо владавину права су исти они који верују да ми можемо ући као војна сила, избацити тренутну власт и заменити је другима. То није наше разумевање владавине права, демократије и транспарентности”, истиче Хан.

Европски комесар је нагласио да политичке промене морају бити засноване на демократским процесима, изборима који су слободни, фер, независни и транспарентни.

Шефица ЕУ дипломатије Федерика Могерини такође је одбацила новинарску констатацију да ЕУ толерише назадовање владавине права на Западном Балкану.

“Нисам забринута због оптужби да не реагујемо на кршење владавине права у земљама Западног Балкана. Постоји специјални фокус ЕУ на борбу против корупције, владавину права и одговарајуће окружење за цивилно друштво и то у свим земљама, а поготово у нашем региону. Не постоји ништа за шта могу да нас оптуже на у тој области”, оценила је Могеринијева.

Нагласила је да је ЕУ чешће оптуживана да је “превише строга” када је реч о принципима и вредностима владавине права и демократије.

“То радимо не само зато што верујемо у те вредности и принципе, већ зато што знамо да је једини начин за стабилизацију институција и друштва инвестирање у пуно ангажовање цивилног друштва и пуну примену владавине права”, закључује Могеринијева.

Подели на: