уторак, 21. септембра 2021. | 18:38

Хан: ЕУ преговара са Србијом, решити питање дијалога

Европски комесар за проширење Јоханес Хан рекао је да је Европска унија успела последњих година да врати Западни Балкан “у колосек”, наводећи да је Унија започела преговоре о чланству са Србијом, иако још треба решити ситуацију око дијалога са Приштином.

 

Хан је у том контексту у интервјуу за шпански “Мундо” као пример навео и Северну Македонију за коју је рекао да је била “на рубу пропасти”, али да је успела да стане на ноге.

“Општи закључак је да су постигнути кораци напред. То би, наравно, могло да буде брже. Следеће недеље даћемо мишљење о БиХ која највише заостаје. Важно је да наши партнери знају да ако испуњавају услове, ми ћемо такође испунити наша обећања”, рекао је Хан.

Према његовим речима, на почетку правног поступка за проширење ЕУ дошло је до неспоразума када је председник Европске Комисије Жан Клод Јункер изјавио да до краја његовог мандата у ЕУ неће бити нових чланица.

“То није била одлука већ констатација. Свако ко је упознат са овим процедурама зна да је то логично, да придруживање није могуће пре 2020. године”, рекао је Хан.

Подели на: