субота, 18. септембра 2021. | 21:10

Хан: Напредак Србије, али потребна је већа одлучност

Европски комесар Јоханес Хан представио је пред Спољнополитичким одбором Европског парламента годишњи извештај Европске комисије о напретку Србије и других земаља кандидата за чланство у ЕУ.

 

Јоханес Хан је у уводном излагању дао кратак пресек стања по земљама. Говорећи о Србији, рекао је да иако постоји напредак у различитим областима, Србија тек треба да покаже већу одлучност на европском путу и значајно појача напоре у кључним областима, да снажније и уверљивије спроводи реформе, нарочито у области владавине права.

Слична оцена дата је и за Црну Гору а када је реч о дијалогу Београда и Приштине, према речима Хана, обе стране треба да створе бољи амбијент и избегну акције које друга страна може шватити као провокације.

Такође, Хан је поновио став да Приштина мора да укине таксе које је раније увела.

Европска комисија је, према речима Јоханеса Хана, одлучила да препоручи почетак преговора о чланству са Северном Македонијом и Албанијом, и то већ у јуну.

Оцењујућу да су обе земље оствариле велики напредак и да ЕУ треба то да препозна и уважи да би остала кредибилна и задржала утицај у региону.

Подели на: