Најновије вести

Хан: Очекујем суспензију такси и наставак дијалога

Одлазећи комесар за преговоре о проширењу Јоханес Хан каже да након избора на Косову очекује суспензију такси и наставак дијалога Београда и Приштине.

 

“Надам се да ће се то десити што је пре могуће, јер Жозеп Борел је спреман да почне суштинске разговоре о коначном решењу”, поручио је Јоханес Хан.

На питање о могућем “систему реципроцитета” уместо укидања такси, што су помињли новоизабрани лидери косовских Албанаца, Хан каже да постоји систем регионалног економског простора који подразумева да нема царина међу земљама Западног Балкана.

“То је оно што ЕУ подржава”, истакао је Хан.

Хан је током округлог стола који је организовао за бриселске дописнике са Западног Балкана оценио да ће за неколико недеља, када се успостави нова Европска комисија, ЕУ наставити своју улогу посредника у дијалогу Београда и Приштине.

“То није нешто што можемо да делегирамо неким земљама чланицама. На нама Европљанима је да водимо тај процес. Исто важи и за друге глобалне играче”, закључио је Хан.

Када је у питању могућа промена или корекција граница као део споразума Београда и Приштине, Хан каже да је то само један од елемената у процесу преговора, те подсећа на да је једини услов који поставља ЕУ да да ниједан билатерални споразум не може бити на штету регионалне стабилности.

Подели на: