Најновије вести

Хан са српским званичницима о реформама и дијалогу са Приштином

Европски комесар за приступне преговоре Јоханес Хан боравиће данас и сутра у радној посети Београду, где ће са председником Александром Вучићем и премијерком Аном Брнабић разговарати о реформама у Србији и ситуацији у региону.

 

Jоханес Хан у дводневну посету Београду долази директно из једнодневне посете Скопљу, наводи Тањуг.

Комесар Хан ће се у Београду састати са председником и премијерком Србије са којима ће разговарати о реформама које се спроводе на путу ка ЕУ, као и регионалним питањима.

Предвиђено је да се Хан вечерас, одмах по доласку, састане са председником Вучићем.

Очекује се да ће се да ће дијалог Београда и Приштине бити једна од тема разговора два званичника.

Комесар Хан, који се већ ангажовао око деблокаде дијалога Београда и Приштине најавио је да ће током јула поново покушати да мотивише лидере две стране да се врате за преговарачки сто.

После оставке премијера привремених косовских институција Рамуша Харадинаја очекује се да ће Вучић и Хан размотрити новонасталу ситуацију и могућности како даље са процесом укидања тарифа и нормализације односа Београда и Приштине.

Очекивања од септембарског састанка у Паризу

У Бриселу очекују да ће један од следећих корака у правцу решавања косовског проблема бити септембарски састанак који организује председник Француске Емануел Макрон са немачком канцеларком Ангелом Меркел, уз присутво европских званичника и лидера са Западног Балкана.

Другог дана посете, у петак, Јоханес Хан се састаје са премијерком Аном Брнабић, са којом ће размотрити реформске процесе у Србији.

Хан је прошлог месеца, поводом отварања новог поглавља у приступним преговорима, позвао Србију да убрза реформски процес и да са већом одлучношћу ради на владавини права, фундаменталним правима и демократском упарвљањању.

Премијерка Србије и комесар за приступне преговоре ЕУ у 10 часова у петак одражаће и конференцију за новинаре у Влади Србије.

Хан ће током боравка у Београду, као амбасадор присуствовати и регионалној манифестацији Спортске игре младих.

Јоханесу Хану у октобру истиче мандат на месту комесара за приступне преговоре и суседство.

Аустрија је кандидовала Хана за трећи мандат у Европској комисији, али још није познато који ресор би могао да добије у наредном мандату.

Подели на: