Најновије вести

Хан: Споразум Београда и Приштине имаће стотине страна

 

Комесар за преговоре о приступању Јоханес Хан очекује да дијалог Београда и Приштине изађе из ћорсокака и резултира споразумом, који ће, каже, бити дефинисан на стотинама страна.

Јоханес Хан је нагласио да се нада скором наставку дијалога Београда и Приштине.

“Постоји застој у дијалогу Београда и Приштине и ја се надам да ћемо ускоро то моћи да превазиђемо. Решење за ово питање и циљ правнообавезујућег споразума је основни предуслов и за многе регионалне пројекте који захтевају разјашњење будућих односа”, поручио је Хан.

Подсећа да споразум између Македоније и Грчке има имеђу 35 и 40 страна.

“Не очекујем да ће будући споразум Београда и Приштине бити мањи, вероватно ће имати стотине страна. Шта год да буде резултат он мора да буде одржив, да допринесе развоју целог региона и да не утиче на треће стране”, поручио је Хан.

Јасан напредак на Западном Балкану

Хан је током дебате о “Будућности ЕУ политике проширења” у Спољнополитичком одбору Европског парламента поновио да ЕУ неће примати у чланство земље са отвореним билатералним проблемима.

Европски комесар је нагласио да и поред повремених “корака уназад” на Западном Балкану постоји општи напредак у области економије, владавине права и помирења.

“Сада кад дође до проблема природна реакција је да они који су надлежни узму телефон, позову, разговарају и покушају да смире ситуацију. Чак и то пре неколико година је било немогуће и дошло би до насиља. То је јасан напредак”, оценио је Хан.

Комесар за преговоре о приступању је нагласио да је у основи и фокусу политике проширење ЕУ напредак у области економије и владавине права.

Одговарајући на питање о односима Србије као земље кандидата за чланство и Русије Хан је навео да једна од тачака приступних преговора говори о томе да сваки партнер на крају преговора мора да “стопроцентно подржава спољну политику ЕУ. ”

Наводи да ако то није случај не може да приступи ЕУ.

Јоханес Хан је одбацио и наводе о могућем постојању “балканског пролећа” у региону.

“Не бих користио израз ‘балканско пролеће’, јер демонстрације у Србији, Албанији и Црној Гори имају различите поводе. Унутрашње политика доста утиче на незадовољство, али разлози протеста су различити од једне земље до друге”, оценио је Хан.

Преговори са Хрватском трајали осам година

Најавио је и да ће Европска комисија крајем маја представити годишње извештаје о напретку земља у процесу проширења.

Комисија за Северну Македонију и Албанију предложиће улазак у припремну фазу приступних преговора, најавио је Хан.

Европски комесар је позвао земље чланице да без страха подрже наставак процеса проширења који је према његовим речима “заокруживање ЕУ”.

“Убеђен сам да процеси институцијалне реформе ЕУ и проширења ЕУ могу да се одвијају паралелно јер ће оба захтевати године да се реализују. Губљење времне ја ако би се прво чекало на институцијоналну реформу ЕУ јер и онако се не ради о проширењу већ о заокруживању Уније”, закључио је Хан.

Он је подсетио да су преговори са најмлађом чланицом Уније Хрватском трајали 8 година и да се очекује да ће преговори са будућим земљам чланицама трајати дуже.

Подели на: