Најновије вести

Хан: Што пре решити питање такси које је наметнула Приштина

Европски комесар за суседску политику и проширење Јоханес Хан позвао је у Познању, на самиту земаља Западног Балкана, да се питање сто одсто увећаних такси, које је Приштина “наметнула Србији и БиХ”, што пре реши.

 

Радујемо се потписивању неколико споразума у Познању о либерализацији трговине и олакшавању услуга. Ми се снажно противимо наметању трговинских баријера као средству политичког притиска”, рекао је Јоханес Хан, пренели су македонски медији.

Додао је да би лидери Западног Балкана требало да раде на добросуседским односима, регионалној сарадњи и значајном помирењу, јер су то предуслови за придруживање ЕУ.

Хан је, такође, рекао да цео регион Западног Балкана треба да прати пример Северне Македоније, као и да убрза реформе, посебно у области владавине права, поштовању људских права и доброг извршавања власти, преноси портал Плусинфо.

Нагласио је да ЕУ мора да поштује своја обећања и да награди “земљу која је постигла историјски напредак”, оцењујући да ће не награђивање објективног напретка нарушити кредибилитет Уније.

“Стојим иза препоруке Европске комисије за почетак преговора за учлањење са Албанијом и Северном Македонијом и сматрам да ће Савет ЕУ у октобру потврдити нашу позитивну оцену. Обе земље су спровеле реформе, посебно у областима који су истакнути у закључима на Савету у јуну 2018”, истакао је Хан.

Европски комесар је додао да државе Западног Балкана и током наредних година могу да рачунају на подршку ЕУ у спровођењу реформа путем програма ИПА 3, за који је у наредном периоду предвиђено повећање средстава за 13 одсто.

Хан је потенцирао да су економије земаља Западног Балкана већ снажно повезане са ЕУ, шта сведочи и чињеница да преко 70 одсто трговинске размене региона је са земљама чланицама Уније.

“Уз решавања саобраћајних тесних грла смањиће се време путовања грађана, као и трошкови за транспорт у бизнис сектору. То ће омогућити региону још боље да искористи свој економски потенцијал”, оценио је Хан.

На самиту земаља Западног Балкана у оквиру Берлинског процеса у Познању учествује и потпредседник владе и министар спољних послова Ивица Дачић.

Министрима спољних и унутрашњих послова који учествују на самиту сутра ће се придружити шефови држава или влада, међу којима и немачка канцеларка Ангела Меркел, британска премијерка Тереза Меј и председник Пољске Андржеј Дуда.

На састанку ће учествовати и премијерка Ана Брнабић.

Домаћин скупа, пољски министар иностраних послова Јацек Чапутович изјавио је да би интеграција Западног Балкана у ЕУ појачала регионалну стабилност и развој, као и да би проширила вредности уније.

Берлински процес је иницијатива која подржава регионалну сарадњу Западног Балкана и допуњује политику проширења Европске уније.

Покренула га је Немачка самитом у Берлину 2014. године. У оквиру Берлинског процеса до сада је одржано пет самита – у Берлину, Бечу, Паризу, Трсту и Лондону.

Подели на: