Хан: Вероватно ћу напустити овај положај, али остајем посвећен региону

Председница Владе Ана Брнабић састала се са европским комесаром за проширење Јоханесом Ханом. И док је премијерка поручила да “није до нас када ћемо постати чланица ЕУ, али да јесте колико ћемо брзо постати европска Србија”, Хан је истакао да остаје посвећен овом региону.

 

Јоханес Хан је, након разговора са премијерком Аном Брнабић, на заједничкој конференцији за медије, подсетио да је Европска комисија под председавањем Жан Клод Јункера била посвећена региону и да се у то време много тога постигло, али да “недавни догађаји” бацају сенку на тај напредак.

Хан: Наставак дијалога после избора на КиМ

Новинари су у Влади Србије питали Јоханеса Хана да ли оставку Рамуша Харадинаја, његов одлазак у Хаг, а потом и повратак политичким активностима види као политички маневар, будући да има оцена да ће одлазак у Хаг ојачати његову политичку позицију.

“Не би било добро да коментаришем домаћа дешавања. Ситуација је јасна, на основу различитих најава да ће доћи ускоро до избора који ће променити политичку ситуацију на КиМ, што ће омогућити нама да обновимо дијалог, за који је потребно двоје. За танго је потребно двоје”, навео је Хан.

Изразио је наду да, како каже, обе стране, као и сви у Европи, очекују и да ће се то заиста десити “пре него касније”.

“Стога се надам да ће се десити током септембра, као што је и најављено”, додао је Хан.

Према његовим речима 2018. је била година важних прекретница, а 2019. година напретка.

“Вероватно ћу напустити овај положај, али остаћу посвећен региону какав год био мој посао. Потребно је да постоји институционални континуитет и председница наредне Европске комисије Урсула фон дер Лајен биће посвећена и решена је да ради на европској перспективи Западног Балкана”, рекао је Хан.

Он је као пример за помаке навео споразум о смањењу трошкова роминга, оценивши да је то важна прекретница у изградњи добросуседских односа.

Европски комесар за проширење је истакао и да је дијалог Београда и Приштине кључни елемент за даљи напредак целокупног региона и подвукао неопходност да се пронађе трајно решење.

Јоханес Хан на конференцији за медије
Јоханес Хан на конференцији за медије
Што се пута Србије у ЕУ тиче, подсетио је да је отворено 17 поглавља, да су два привремено затворена и да то не показује само доследан напредак Србије ка чланству, већ представља и подсетник да нова Комисија не сме да изгуби регион из фокуса.

Пренео је да је са премијерком разговарао о бројним темама, посебно рекавши да препоруке Извештаја о напретку треба да буду приоритет влади како би Србија наставила напредак ка чланству у ЕУ.

Премијерка Ана Брнабић је поручила да Србија остаје посвећена европском путу, али да разуме изазове са којима се Европска унија суочава, а разуме и шта Србија треба да уради да би напредовала.

“Није наше када ћемо постати чланица ЕУ, али је до нас колико ћемо брзо постати европска Србија”, рекла је Брнабићева.

Брнабић: Ускоро састанак радне групе

Премијерка Србије Ана Брнабић најавила је да ће у наредном периоду, када то буде одговарало медијским и новинарским удружењима, организовати састанак радне групе да би се размотрила три спорна питања у Нацрту Медијске стратегије око којих је дошло до неспоразума.

Медијска стратегија неће бити послата на усвајање без договора, разговора, консултација са медијским и новинарским удружењима, без да сви транспаретно знају шта мењамо, која је логика промена и да се у што већој мери сложимо око Нацрта, рекла је Брнабићева.

Јоханес Хан је поздравио “све иницијативе које се односе на медијску старегију”.

“Неопходно је наставити рад на медијској стратегији. Када будемо добили коначни нацрт даћемо своје коментаре на то. Медијска стратегија ће морати потом да се спроведе и то је важније од доброг нацрта, и биће успешна само ако допринесе напретку у условима рада медија. Плуралистичка медијска сцена потребна је Србији”, истакао је Хан.

Рекао је и да парламент треба да буде место за политичку дебату, те је подвукао важност међустраначког дијалога у скупштини, поздрављајући прве кораке предузете у том смеру.

Подели на: