Најновије вести

Хапшење двојице српских директора изазвало забринутост Срба

Косовско Поморавље

 

Kосовска полиција ухапсила је јуче око девет часова пре подне на административном прелазу „ Бела Земља“ директора ОШ „ Младен Марковић“ из Витине и Трајана Трајковића и директора Средње техничке школе у Врбовцу, Далибора Дајића, док су се кретали у правцу Централне Србије. Они су осумњичени за дело шпијунаже и одређен им је притвор у трајању од 48. сати. Након хапшња полциија је запленила и папире из школе , које су имали Дајић и Трајковић имали са собом.
Поводом хапшења двојице Срба у Косовском, данас се огласила Канцеларија за Косово и Метохију која је најоштрије осудила овај чин Косовске полиције, за који се каже да преставља наставак кампање и застрашивања српског народа на Косову и Метохији. Канцеларија за КиМ тражи како је речено у њеном саопштењу, хитно ослобађање Трајковића и Дајића.
„Јучерашње привођење директора ОШ „ Младен Марковић „ из Витине, Трајана Трајковића из Техничке школе у Врбовцу и Далибора Дајића је напад на српски народ у Косовском Поморављу и најфлагрантнији пример правног насиља којим су све чешће изложени угледни Срби“- речено је поред осталог у саопштењу Канцеларије за КиМ. Од међународних институција присутних на терену тражи се да интервенишу како би се како је истакнуто у саопштењу Канцеларије за КиМ „ спречила брутална кампања и како би директори српских школа најхитније били ослобођени“. Канцеларија за КиМ је обезбедила адвокате и сву потребну правну подршку за двојицу ухапшених Срба.

Поводом хапшења Дајића и Трајковића огласила се и Српска листа својим саопштењем . Она такође најоштрије осуђује овај чин.

„Хапшењем Трајана Трајковића и Бојана Дајића Приштина је у питање довела право српског народа на образовање, чиме је у свет још једном упутила праву слику о природи овдашњег друштвеног и политичког система“- каже се у саопштењу Српске Листе. Она такође тражи од међународних организација да најхитније реагују и стану у заштиту Срба.

„Не сме се дозволити да напади на Србе постану дозвољен начин за стицање политичких поена у Приштини и стога међународни представници треба да коначно заузму чврст и принципијелан став према оваквим недопустивим инцидентима, наводи се у саопштењу Српске листе .

Хапшење двојице Срба у Косовском Поморављу изазвало је велику забринутост код осталих Срба у овом региону од којих се може чути да су Трајковић и Дајић частни и поштени породични људи и да се никада нису бавили противзаконитим пословима. Син Трајана Трајковића, Александар је кум славе 12. јуна у цркви Светог Петра и Павла у Клокоту . У његовој породици влада велика забринутост због хапшења оца и његовог колеге. У овој породици ипак постоји нада да ће Трајан и Дајић у петак у преподневним сатима бити ослобођени и пуштени кућама. Они би наиме у петак 12. јула требало да буду саслушани и да буде одлучено да ли ће притвор бити продужен или ће бити ослобођени.

С.И.

Подели на: