Најновије вести

Харадинај: Красношчеков био камуфлирани шпијун

Косовски премијер Рамуш Харадинај изјавио је да је косовска полиција ухапсила руског припадника Унмика Михаила Красношчекова зато што је он, како тврди, злоупотребљавајући своју функцију службеника УН радио као “камуфлирани шпијун”.

 

Приштина је прогласила Михаила Красношчекова “персоном нон грата”, након чега су реаговале УН које су саопштиле да се за њихово особље не може примењивати таква одлука.

“Косовска полиција током операције против организованог криминала и кријумчарења ухапсила је руског држављанина, камуфлираног шпијуна као службеника Уједињених нација, који је спречио владавину закона користећи службени аутомобил УН”, написао је Харадинај на Фејсбуку, преноси Газета експрес.

Харадинај тврди и да су поступци Красношчекова били против међународног права.

“Опструкција правде и злоупотреба симбола УН су груба кршења”, каже Харадинај.

Уједињене нације упозориле су у петак, поводом одлуке Приштине да Красношчекова прогласи “персоном нон грата”, да се таква одлука не може примењивати на особље УН, већ само за дипломате које је у једној држави акредитовала друга држава, у контексту њихових билатералних односа.

“Уједињене нације нису држава и њихово особље није акредитовано у државама у којима је запослено, већ ради једино по овлашћењу генералног секретара УН”, наводи се у саопштењу које је Унмик доставио Тањугу.

Красношчков се, иначе, налази у Београду на ВМА где је пребачен из КБЦ Косовска Митровица.

“Сагласност од Приштине се чекала, није на крају ни дата, али је он на крају пребачен санитетским возилом Унмика, уз пратњу нашег санитетског особља. Чак је и у путу било непотребног задржавања од петнаестак минута на административној линији од стране косовских, де факто, албанских полицајаца”, рекао је јуче дирекор КБЦ “Косовска Митровица” Милан Ивановић.

Подели на: