понедељак, 16. маја 2022. | 18:17
Најновије вести

Харадинај: Нема више говора о таксама и границама

Премијер привремених приштинских институција Рамуш Харадинај изјавио је да је берлински самит потврдио да више нема говора о о територијама и укидању такси на производе из Србије.

 

Косовски премијер Рамуш Харадинај изјавио је да се у Паризу почетком јула очекују билатерални сусрети представника Београда и Приштине, на којем ће поред њега, Хашима Тачија, председника скупштине, бити и коопредседавајући приштинског тима за дијалог.

Рамуш Харадинај и Еди Рама различито интерпретирају догађаје у Берлину
Рамуш Харадинај и Еди Рама различито интерпретирају догађаје у Берлину
“Сада мислим да је постало више него јасно да се дијалог наставља, нема више потребе да се разговара о територијама, нема више потребе да се дискутује о такси. Састанак у Паризу је можда озбиљнији састанак зато што је билатерални састанак и то је састанак за који треба да се припремимо, и ми и Србија, не да помогнемо домаћинима, него да помогнемо себи”, рекао је Харадинај после седнице владе у Приштини.

Навео је да се подразумева потреба координације са Сједињеним Америчким Државама, које ће по њему, да олакшају дијалог.

Поновио је став да ће такса на српске производе од 100 одсто остати на снази док не види спремност Београда да призна Косово.

“Ми смо на нашем праву, када буде спремна друга страна да нас призна. Док није спремна, зашто би другачије поступали”, рекао је Харадинај.

Ко је рекао истину

На оптужбе Едија Раме да износећи детаље неформалних разговора и захтева за суспензију таксе на скупу у Берлину, “још увек није шватио основна правила људске комуникације, а тиме и лидера”, Харадинај је одговорио да пред јавношћу износи искључиво истину.

“Видите за мене су Албанци, моја браћа и сестре и дужан сам да има кажем истину. ‘Живи да кажеш истину’, то ћу тако рећи, јер имам обавезу према нашим грађанима да будемо транспарентни у овим процесима од националног интереса и то ћу увек чинити”, нагласио је Харадинај.

Тврди и да је добио позитиван одговор од Немачке за либерализацију визног режима, и да му је немачки министар унутрашњих послова Хорст Сехофер рекао “да” за укидање виза житељима Косова.

Подели на: