Најновије вести

Харадинај саслушан у Специјалном суду у Хагу, речено му да не износи детаље у јавност

У Специјалном суду за ратне злочине које су починили припадници тзв. ОВК са седиштем у Хагу саслушан је премијер приштинских институција у оставци, Рамуша Харадинаја, који је позив добио као осумњичени.

 

Харадинај је новинарима испред зграде тужилаштва рекао да је на саслушање позван као осумњичени и да му је тужилаштво саветовало да не говори о току испитивања.

“Испунио сам законску обавезу као осумњичени. Добио сам правни савет да не одговарам за оно што су ме питали. То су законске процедуре које не скривају нешто од јавности, али како ми закон не дозвољава … “, рекао је Харадинај, додавши да још увек не зна “своју улогу” у вези са оним због чега је позван као осумњичени, пренео је приштински Зери.

Рекао је да ће се вратити на Косово, као и све друге колеге у политици, да служи грађанима.

Харадинај се у тужилаштву задржао око сат времена.

Новинари нису могли да присуствују испитивању нити могу да уђу у зграду тужилаштва, јер је истрага затворена за јавност.

Није познато за које се злочине сумњичи, јер тужилаштво одбија да саопшти информације о томе, наглашавајући да истрага није јавна.

Претходно, суд је саслушао бившег косовског председника и портпарола ОВК, Јакупа Краснићија, пренели су приштински медији.

Косово прес преноси да Краснићи није рекао да ли га је Специјално тужилаштво позвало као сведока или осумњиченог, не наводећи ни да ли је Краснићијево саслушање у том суду завршено или ће бити настављено и сутра.

Специјализовно тужилаштво којим од септембра прошле године руководи амерички тужилац Џек Смит надлежно је за истраживање ратних злочина почињених на Косову и Метохији од 1998. до 2000. године.

Према Закону о Специјализованим већима и Специјализовном тужилаштву, приликом испитивања, Харадинај ће најпре бити упознат са својим правима, међу којима је и право да не износи одбрану – да се брани ћутањем, али уколико одлучи да одбрану изнесе то може да траје дан, два у зависности од тога шта има да каже.

Подели на: