Харадинај угрожава манастир Високи Дечани

Главни инспиратор угрожавања манастира Високи Дечани је косовски премијер Рамуш Харадинај који директно контролише дечански крај и екстремне групе које и даље владају тим делом Косова.

 

Према сазнањима листа, иза непоштовања одлука суда о потврди имовине манастира Дечани није само безакоње, већ смишљено одуговлачење, а једна од тактика косовских власти јесте да чекају евентуалну промену закона којом намеравају да где год могу одузму вредности које припадају српској цркви.

Средином маја су навршене пуне три године од како је Врховни суд Косова донео одлуку, а Уставни суд потврдио да Дечанима припада 24 хектара земље у близини манастира.

Ове одлуке донете су након скоро 15 година судског процеса и судови из Приштине наложили су општини Дечани да унесе манастирску земљу у катастар.

Међутим, на сваку годишњицу ове судске одлуке косовске власти уместо извршавања сопствених закона, спроводе бесрамну акцију.

Прошле године у исто време покушана је изградња незаконитог магистралног пута тик уз зидине Високих Дечана, подсећа лист.

Ове године председник општине Дечани Башким Рамосај поручио је да неће да примени одлуку Уставног суда о потврди власништва манастира Дечани. “Ни по цену да изгубим функцију челника општине”, поручио је Рамосај.

Неизвршавање одлуке највиших судских инстанци јасан је показатељ степена безвлашћа на Косову и одсуства владавине права, а ништа мање и тежине живота неалбанског становништва, али и угрожености културних и историјских вредности у условима безакоња.

До сада су директне поруке косовским властима да спроведу одлуку упутили амерички амбасадор Филип Коснет и шефица Канцеларије ЕУ у Пришитни Наталија Апостолова, али и поред тога, нема извршења ни на општинском ни на нивоу владе.

Напротив, уследио је напад самозваних историчара окупљених у “Лиги историчара” која има свој огранак у Дечанима, а сваке године у мају посебно се појачава антисрпска атмосфера.

С друге стране, Албанци, грађани Дечана, знају да им је манастир помагао за време рата.

Нерадо и сами признају да живе под владавином локалних ОВК породица које су концентрисале огромно богатство на штету сиромашних грађана, а општину Дечани претворили у упориште највећих екстремиста.

Између осталог и због тога и сталне угрожености, а нарочито своје непроцењиве вредности, манастир Високи Дечани уврштен је на листу 54 најугроженија објекта на свету Унеска.

Подели на: