Најновије вести

Хармонија покрета у мермеру и камену

Изложба скулптура „Ритам и хармонија“ Бранислава Ристића у Дому културе у Зубином Потоку

 

 

Дом културе “Стари Колашин” у Зубином Потоку, у понедељак, 11. октобра, био је домаћин изложбе скулптура, под називом “Ритам и хармонија у скулптури”, уметника Бранислава Ристића.
Изложбом је представљању улоге ритма и хармоније у скулптури и уметности уопште.
“Поред многобројних изложби слика које смо у Дому културе и нашој галерији до сада имали, ово је прва изложба скулптура у овом нашем простору и веома нам се допада. Волели бисмо да се тиме бавимо негде и у будуће, много више, а да мост за неке друге људе који ће код нас излагати, буде управо наш гост, вајар Бранислав Ристић. Хвала што си одабрао нас и срећно са изложбом”, рекла је на отварању Андријана Живановић, директор Дома културе “Стари Колашин”.
Циљ изложбе је анализа личне ликовне поетике са акцентом на утицај ритма и хармоније и њихову улогу у стварању једног уметничког дела. Однос простор-облик у скулптурама сведен је на међусобно прожимање, где ваздух чини саставни део скулптуре, која као да је загњурена у простор у коме се допуњује својом углачаном пуноћом. Посетиоци имају прилику да виде ова јединствена уметничка дела, непоновљива у свом ритму и облику.
-Хвала Дому културе који је угостио моју прву самосталну изложбу. Ово је прва у низу, а биће одржана и у осталим местима на Косову и Метохији и у централној Србији. Циљ је да покажем хармонију, покрете у мермеру и камену. С обзиром да је прва асоцијација на камен нешто грубо и тврдо, циљ је био показати да и од таквог материјала као што је камен може се постићи хармонија, показати и кроз њега уметност, покрети, да је то жив материјал, са којим може да се ради, да се игра. Надам се да ће вам се допасти и да ћемо се и у будуће овде сретати”, поручио је Ристић.
С.Ђ.

 

Подели на: