Најновије вести

Хашко тужилаштво тражи продужење притвора Саљиху Мустафи

Специјализовано тужилаштво Косова затражило је да се некадашњем комаданту у ОВК Саљиху Мустафи продужи притвор, док је његова одбрана затражила да му суд одбори привремено пуштање на слодободу.

 

Одлуку ће почетком следеће седмице донети судско веће Специјализованих већа Косова са седиштем у Хагу, које треба да му суди по потврђеној оптужници.

Мустафа је у притвору у Хагу скоро осам месеци, од хапшења на Косову 24. септембра прошле године.

Он ће бити први шеф у ОВК којем ће почети суђење пред Специјализованим већима, а Тужилаштво сматра да је управо то један од разлога због којих је повећана опасност од његовог бекства, и сматра да он мора да остане у птивору.

Такође сматра да и даље постоји опасност висок ризик да ће ометати поступак који се против њега води пред тим судом, да ће утицати на сведоке као и жртве, да би могао да почини нова кривична дела уколико се нађе на слободи.

“Идентификованим ризицима, узетим у обзир појединацно или заједно, може се ефикасно управљати само ако се он налази у притворском објекту”, навело је тужилаштво.

Обрана Мустафе је претходно тражила од судије да му укине притвор са или без посебних услова, тврдећи да неће побећи, да је породичан човек, да је везна за Косово…

Мустафа је ухапшен 24. септембра и изручен Хагу где се налази у притвору и чека суђење по оптужници која је потврђена 12. јуна, а објављена 28. септембра.

У њој се поред осталог наводи да Мустафа сноси појединачну кривичну одговорност и кривичну одговорност као претпостављени старешина за злочине које су од 1. до 19. априла 1999. године починили одређени припадници ОВК против лица заточених на имању у Злашу које је служило као затвор.

У оптужници против Мустафе се тврди да је он одговоран за поменута кривична дела извршена над најмање шест лица.

Даље се наводи да је један затвореник убијен на тој локацији у периоду приближно од 19. априла 1999. до краја априла 1999.

Терети се у четири тачке за ратне злочине: произвољно лишавање слободе, сурово поступање, мучење и убиство.

Он је на статусној конференциј крајем октобра негирао по свим тачкама оптужнице Специјализованог тужилаштва Косова најавио је да ће се, поред осталог бранити алибијем.

Подели на: