Најновије вести

Хазири: Споразум ДСК и Самоопредељења за неколико дана

Заменик председника Демократског савеза Косова Љутфи Хазири изјавио је да је постизање коалиционог споразума са покретом Самоопредељење питање дана, додајући да ће разговори представника двеју странака бити настављени када се Аљбин Курти врати из иностранства.

 

Љутфи Хазири индиректно потврђује да постоји спор око питања косовског председника, те да је по његовом мишљењу важно да се разјасни коме припада та функција пре потписивања коалиционог споразума.

“Самоопредељење ће бити уверено да не постоји стабилна влада ако сва питања од интереса за ову земљу не буду разјашњена”, рекао је Хазири приштинским медијима.

Сматра да победничка странка – Самоопредељење, треба да прави компромисе.

“Прва странка би требало да буде великодушнија. Мора да прави компромисе”, тврди Хазири.

Разговори представника Самоопредељења и Демократског савеза запали су у кризу због поделе централних функција на Косову.

Након што су две странке у потпуности усагласиле програмска начела управљања у будућој влади, ДСК је затражио да коалиционим споразумом буде обухваћено и место место косовског председника после 2021, када Хашиму Тачију истекне мандат. Такође, затражили су место председника скупштине, место потпредседника владе и пет министарстава.

Самопредељењу би припало место премијера и пет министарстава.

Подели на: