Најновије вести

Хелт: Веома смо забринути по питању владавине закона

“Ми смо веома забринути проблемом владавине закона, јер ми видимо ово као део онога што ја зовем грађанска свест”, рекао је Хелт.

 

“У случају манастира Дечани постоји добро позната тема изградње пута. Међународна заједница, а посебно ЕУ нам је дала неколико решења како да се ово уради у складу са оквиром Посебне заштићене зоне око манастира, и искрено се надам да неће доћи до озбиљних дискусија по питању пута. Друга ствар је земљиште које је одлуком Уставног суда проглашено да припада манастиру. Ја се надам се да ће владавина закона бити примењена на начин да не може да се бира које ће судске одлуке бити примењене, по томе да ли се некоме свиђају или не”, казао је он.

Хелт је одговорио и на питање новинара у вези Цркве св. Николе у Новом Брду, чија рестаурација је обављена средствима Немачке.

“Видео сам тај простор горе пре него што је почео са презерваторски пројекати и није изгледао добро, искрено говорећи. Дакле, са програмом очувања културног наслеђа нашег министарства, који спроводимо широм света, ми смо усмерили средства да сачувамо оно што је тамо.

Такође бих хтео да се изјасним против тих представа да ће се тамо нешто друго градити. Не, код пројекта се радило о очувању тог места и приступа њему”, рекао је Хелт.

Он је рекао и да немачка са ГИЗ-ом много ради на очувању животне средине на Косову.

“Видим предивну природу ове землље као заједничку дневну собу целе заједнице. Овде постоји велики потенцијал за туризам, али би туристи могли бити одвраћени тим отпадом. И знам да је ово велики проблем, који се не тиче само овог региона, већ целе земље. И због тога смо, на пример са ГИЗ-ом, веома укључени у ову проблематику, нпр. прочишћавање загађене воде, на томе радимо протеклих 20 година са нашим колегама из Швајцарске”, казао је Хелт.

У делу интервјуа где се говорило о младима, хелт је нагласио одлазак као највећи проблем.

“Једна ствар коју убрзо схватите је да се сва омладина са Косова суочава са истим проблемима, а то су запослење, перспектива и све нас то враћа на ту грађанску свест. Постоје млади у овој земљи који су веома талентовани, имају велике потенцијале, онда они потраже запослење, али се ту суочавају са непотизмом, где најбољи не добијају увек посао, него они са добрим везама. Мислим да је ово проблем за све заједнице. Ради се о томе да наведемо младе да не размишљају само како да оду одавде, него да изграде нешто овде”, закључио је немачки амбасадор на Косову.

Подели на: