Најновије вести

Хил: Изборни процес, било у САД или Србији, не може да остави по страни бриселски дијалог

Амбасадор САД у Србији Кристофер Хил оценио је да не види како би избори, било они у Србији или САД, могли да оставе по страни дијалог Београда и Приштине или да га зауставе на неко одређено време.

 

 

Хил је за Т а н ј у г рекао да очекује да се дијалог настави и да се ,,мора гледати на флексибилност” Београда и Приштина, јер ,,ће на крају и неизбежно то морати да буде процес давања и узимања”.

,,Свакако не желим да се претварам да нисмо у изборној сезони. Ми смо у изборној сезони, а изборне сезоне, било да су у Србији или САД, увек представљају посебне изазове за политику. Али што се тиче бриселског дијалога, не видим како он може на било који начин да остане по страни или да буде паузиран на било који начин”, рекао је Хил.

На питање да ли ће дијалог у светлу избора бити настављен истим интензитетом, или ће на њега ипак утицати изборни процес, амерички амбасадор је одговорио да сматра да је потребно да се иде напред.

,,Мислим да је (специјанли представник ЕУ за дијалог Миросла) Лајчак заиста осмислио неке позитивне идеје за обе стране, које могу представљати кораке у процесу нормализације односа”, рекао је Хил после панела “Србија у свету промена”.

Хил је као значајно оценио и то што је ЕУ изнела план раста за регион Западног Балкана.

,,И оно што је важно је то да планови раста заиста зависе од нормализације унутар региона, а очигледно је да су Србија и Косово једина област у којој нема нормализације”, рекао је Хил и додао да сматра да у томе има нешто за обе стране и Београд и Приштину.

Навео је да очекује да се процес настави, али је и додао да је предвиђање успеха сасвим друга ствар.

,,Морате гледати на флексибилност сваке стране, јер ц́е на крају и неизбежно то морати да буде процес давања и узимања”, рекао је Хил.

На питање да ли ће формирање ЗСО бити предуслов за наредне кораке у дијалогу, Хил је рекао да о тим детаљима треба разговарати са конкретним преговарачима и нагласио да је од редоследа важније то да свака страна зна шта је прихватљиво за ону другу.

Подели на: