Најновије вести

Хисени најављује конкретно укључивање САД у дијалог

Координатор косовске владе у дијалогу са Београдом Скендер Хисени изјавио је да очекује конкретно укључивање Сједињених Америчких Држава у тај процес, додајући да је у разговору са америчким званичницима у Вашингтону уочио “непоколебљиву посвећеност подршци дијалогу започетом у Бриселу”.

 

Скендер Хисени се у Вашингтону састао са специјалним изаслаником Стејт департмента за Балкан Метју Палмером и званичницима Савета за националну безбедност, рекавши да Приштина сматра незамењивом улогу Вашингтона у дијалогу са Београдом.

“Постоји непоколебљива посвећеност у подршци дијалогу започетом у Бриселу и снажна подршка свеобухватном, фер и трајном споразуму, у смислу нормализације односа између Косова и Србије”, рекао је Хисени Гласу Америке на албанском језику.

“Видећемо конкретне кораке у укључивању Сједињених Држава у дијалог, упоредо са Европском унијом”, навео је Хисени.

Додао је да је у контакту и с изаслаником америчког председника Ричардом Гренелом и да ће разговарати телефоном с њим, пошто је он ван Вашингтона.

“Блиско сарађујемо са Сједињеним Државама како бисмо убрзали процес нормализације до потпуног међусобног признавања, као две независне и суверене државе”, подвукао је Хисени.

На питање шта су у Приштини спремни да понуде, Хисени каже да “има простора за решења без угрожавања суштине, али у околностима међусобног признавања”.

“Када постанемо равноправни, из потпуно равноправног положаја, Косово и Србија могу да реше све проблеме”, рекао је Хисени.

Подели на: