Хоџај за кажњавање порицања ратних злочина на Косову

Потпредседник косовске владе Енвер Хоџај предложио је влади да утврди закон о кажњавању порицања ратних злочина на Косову, што је кабинет премијера прихватио.

 

Дискурс који користе српски политичари за жртве рата на Косову, покушавајући да сакрију истину и поричу злочине које је Србија починила над цивилним становништвом на Косову је неприхватљив”, рекао је Енвер Хоџај на данашњој седници владе.Тврди да случај бившег министра Тодосијевића није први.

“Имали смо случајеве током година када се тако нешто догађало од стране чланова владе из редова Српске листе, чије су изјаве тада подржали председник Србије Александар Вучић и други чланови српске владе. Такве изјаве и покушаји су неподношљиви”, рекао је Хоџај у свом говору на састанку владе.

Хоџај је навео европску праксу за спречавање оживљавања идеологије која је довела до чињења злочина.

“Зато сматрам да морамо предузети све неопходне кораке да регулишемо основу за кажњавање оних који поричу злочине – геноцид Србије на Косову. Такав пример треба следити праксу многих европских држава како би се спречило оживљавање идеологије која је довела до чињења тих злочина – етничког чишћења – да се заустави било какво величање Милошевића и његових сарадника који су починили злочине, а такође су проглашени одговорнима од стране међународног суда. Ово би пре свега штитило достојанство жртава рата на Косову”, додао је Хоџај и навео да такав закон влада и парламент дугују својим жртвама и њиховим породицама.

Подели на: