субота, 18. септембра 2021. | 21:56

Брутално пребијени

У Здравственом центру у Косовској Митровици хоспитализовано 11 цивила због повреда које су им нанели припдници РОСУ.

 

У овом тренутку у Болници Здравственог центра у Косовској Митровици је хоспитализовано 11 пацијената због повреда које су им нанели припадници косовских специјалних јединица РОСУ и ФИТ у уторак на територији општине Зубин Поток, у селу Доње Вараге. Још 10 пацијената је медицински збринуто у амбуланти Дома здравља у Зубином Потоку, а један пацијент је након указане му помоћи у болници у Косовској Митровици на лични захтев упућен на амбулантно лечење.


Шесторица од 11 повређених који су тренутно хоспитализовани у митровачкој Болници је синоћ примљена на одељења када су ослобођени из притвора. У изјави за наш лист кажу да су им повреде нанете у току хапшења и прилком транспорта а да су у притвору имали коректан третман.

Један од теже повређених, са фрактуром ребара Ивица Миловановић каже да су тог јутра пошли на посао он, супруга му и још неки рођаци и да су се због ситуације вратили кући. Ођедном су се, како каже, створили припадници РОСУ испред њихове куће где су их брутално претукли и ухапсили.

Њега су тукли кундацима и док је покушавао да сачува главу задобио је ране и хематоме по стомаку а сломљена су му и ребра.
Од удараца од стране косовских специјалаца није поштеђена ни његова ћерка Невена која је такође хоспитализована у митровачкој Болници.


Милош Орловић је такође пуштен синоћ из притвора има тешке и видне повреде главе, примљен је са фрактуром носа и хематомима по лицу
– Брутално и насилнички су се понашали, претрпели смо велике батине, нисмо их ометали нити спречавали у обављању њиховог посла -каже Орловић.

Предраг Миловановић, хоспитализован на Хируршком одељењу у Косовској Митровици, такође каже да су полицајци били веома брутални.
– То је невероватно да неко може тако да буде бруталан, тукли су нас жестоко приликом хапшења и када су нас убацили у транспортно возило- каже Предраг.

Како нам је он испричао један припадник РОСУ полиције му је сео на ноге и туако га, такође га је све времео вређао и псовао “српску мајку”, говоривши му да му ово није нити Србија нити Русија. Исти полицајац му је чизмом поломио и телефон.

Раденка Миловановића су косовски специјалци затекли са рођацима испред његове куће која се налази на 70 метара од главног пута у селу Доње Вараге. Кад је почело хапшење он је покушао да побегне.
– Јурили су ме, пуцали да ме убију испред моје куће- каже Раденко Миловановић који нема никаве везе са полицијом против које је, према тврђењу Приштине била уперена акција косовскох специјалаца. Раденко је пољопривредник , живи са супругом и троје деце. Каже, имао је један комби али је и без њега остао у овој акцији.

О тренутном здравственом стању повређених данас су на конференцији за медије у Здравственом центру у Косовској Митровици говорили директор Милан Ивановић и начелници оних одељења која су највише укључена у лечење повређених.

Од 11 хоспитализованих пацијената, четворица имају фрактуре костију лица, јабучне кости, максиле и потиљачне кости, један пацијент има фрактуру ребара, а двојица фрактуре носних костију, прецизирао је Ивановић.

– Повреде су веома сличне, нанете на исти начин и то говори о томе да је ово систематско и планирано насиље са јасним циљем да се људи онеспособе и у физичком и у психичком погледу, да се застраше и да се на овај начин, а преко њих на друге изврши притисак и террор коме је циљ да се српска заједница дестабилизује и натера да напусти простор ове четири српске општине, да би се и на северу Косова и Метохије окончало етничко чишћење – оценио је Ивановић.

Он истиче да ниједан од пацијената није полицајац тако да су “беспримерне лажи Приштине, њихових високих званичника” да се ради о хапшењу полицајаца и борби против криминала и корупције.
Тренутно се на Одељењу интензивне неге у Болници у Косовској Митровици налази тешко повређени руски дипломата, припадник Унмик администрације Михаил Красношчеков, који је такође повређен у полицијској акцији у Зубином Потоку. Због природе његових повреда предложен за слање на лечење у терцијарну здравствену установу и његов транспорт у Београд очекује се у току дана .

Заменик директора Здравственог центра хирург др Зоран Елек је навео да руски дипломата има прелом јагодичне кости , напрснуће лобање, односно прелом темене кости , крвне подливе и контузије главе и тела. Он је новинарима пренео, да је према казивању руског дипломате повреде задобио тако што је прво ударан главом о полицијско ауто а касније шутиран у главу.
– То је покушај убиства и увек се третира као покушај убиства. Оценио је др Елек.
Он је навео И то да код свих 12 повређених није нанатеа повреда само једног органа, него је реч о политрауми.

Начелник Службе за ортопедију и трауматологију др Драгиша Миловић изнео је податак да на том одељењу тренутно леже три пацијента међу њима и Невена Миловановић, 1989. годиште
-Она је претучена у свом дворишту, има повреде по читавом телу и поготово у пределу кичме, повреде нанате чизмама од стране униформисаних лица. Друга лица су са повредама доњих екстремитета . Поред физичких траума сва наша лица трпе стресни поремећај и то ће оставити последице – каже Миловић.

Начелница Службе за анестезиологију и реанимацију Милена Цветковић је рекла да што се тиче интензивне неге имају 4 пацијента са тешким телесним повредама, од којих један није још увек ван животне опасности и ради се о руском дипломати. Она је навела и случај Развигора Цветнића (67 година) који је глувонемо лице. Ради се о човеку који није могао да чује сирене и није знао шта се догађа, већ је кренуо по хлеба и тада је крвнички претучен.

Своје тешко повређене суграђане у болници у Косовској Митровици данас је посетио председник општине Зубин Поток Срђан Вуловић.
– Тек сад сам видео које су то размере дивљаштва, које су то размере прекомерне употребе силе према недужним грађанима, који уопште нису били ни учесници протеста. Предузећемо све кораке да им помогнемо, што се тиче здравственог стања, помоћи ћемо им и око правосудних органа код привремних институција у Приштини. Ангажовали смо адвокате, тако да ће имати пуну подршку државе Србије и општине Зубин Поток у сваком смислу- каже Вуловић.

Општина Зубин Поток формирала је комисију која ће да поброји сва недела и злодела која су припадници РОСУ урадили од пребијања, повреда до уништавња имовине грађана општине.
-Они су упали у три куће, све су поломили и уништили у тим кућама, упали у један ресторан, такође су га демолирали, оштећено је 30-ак аутомобиле, 10-ак потпуно уништено. Максимално ћемо се ангажовати да неко за то одговара- казао је Вуловић  С.К.

 

Подели на: