Најновије вести

Хоти: Кључна реч дијалога је међусобно признање, Срби имају информације о несталим

Косовски премијер Авдулах Хоти изјавио је да је сврха дијалога између Косова и Србије међусобно признавање и нормализација односа.

 

Хоти је у емиисији “Прессинг” на приштинској телевизији Т7 истакао да је процес дијалога обновљен након 20 месеци, уз препоруке међународних партнера.
“Имамо дијалог са ЕУ и партнерима ради постизања коначног споразума. Кључна реч дијалога је међусобно признавање и нормализација односа”, навео је косовски премијер.
Коментаришучи тренутак када га је председник Србије Александар Вучић питао да ли зна српски, рекао да је то само питање интерпретације.
“Медијско тумачење онога што се догодило приликом уласка на састанак је питање тумачења од стране новинара и грађана”, рекао је Хоти.
Додао је такође да се води дијалог са Србијом ради међусобног признавања и затварања свих питања.
“Улазимо у овај процес не ради нормализације аутобуских линија. Иако су и те ствари важне, већ после девет година дијалога морамо имати дијалог којим затварамо сва питања која имамо са Србијом. Нормализација долази само уз обострано признавање”, истакао је Хоти.
Хоти: Срби имају информације о несталима, тражиц́емо их
Хоти је вечерас изјавио да је на састанку са председником Србије Александром Вучиц́ем у Бриселу затражио информације о несталим особама са Косова. Он је рекао да Србија има те информације, које је Косово и затражило.
“Има тих информација у српским архивима. Желео сам да то буде први принцип. Тражио сам да се отворе све архиве како би се затворила та тема и други принцип је спровођење правде”, поручио је Хоти.
Према његовим речима, нец́е прихватити никакав компромис у коначном споразуму, осим узајамног признавања.
Косовски премијер је додао да у том погледу имају и међународну подршку.
“Мислим да смо на путу када ц́е међународни партнери рец́и Србији ‘доста више’. Само међусобно признавање смириће овај део Балкана”, поручио је Хоти.
Хоти: Американци су тражили да се састанак одржи упркос објављивању оптужнице против Тачија
Хоти је у емисији “Прессинг” на Т7 рекао да су Американци тражили да се одржи састанак заказан за 27. јун у Вашингтону, а који је отказан због објаве оптужнице од Специјалног тужилаштва против председника Косова Хашима Тачија.
Навео је да је након тога одлучио да не иде у Америку.
“Проценили смо да је делегација преполовљена и тако смо одлучили. Шватили смо то тек након што смо слетели у Беч. Било је изненађење, али то је ствар правосудних тела”, рекао је Хоти.
Даље је рекао да су Американци тражили да се састанак одржи, али они су ипак имали разумевање за ситуацију.
“Догодило се оно што се догодило, да се делегација преполовила, одлучили смо да је боље да одложимо још једном. Разговарали смо са амбасадором Гренелом и они су тражили да се састанак одржи без обзира на то шта се догодило. Али након разговора и процене ситуације коју сам изнео, затражио сам да се састанак одложи и они су разумели мој захтев”, рекао је Хоти на Т7.
Хоти: Отклонио сам проблеме које је проузроковао Курти
Премијер Косова уверен је да је током своје владавине успео да, како каже, санира сву штету коју је Косову направила претходна влада коју је водио Аљбин Курти у односу на међународне партнере.
Хоти каже да има сталну комуникацију са свим пријатељима Косова.
“Данас имам редовну комуникацију са Белом куц́ом, са кабинетом канцеларке Ангеле Меркел, са Макроновим кабинетом, као и са Бриселом”, рекао је Хоти.
“Обновили смо комуникацију након тешког периода отежаних односа”, рекао је Хоти.
Хоти је нагласио да је током његове владе обновљен и процес дијалога.
Он је рекао да је потпуно отворен према опозицији о дешавањима у Бриселу и Вашингтону и да има комуникацију са делом опозиције.
Хоти о могуц́ности да ДПК уђе у владу
Премијер Косова Авдулах Хоти говорио је вечерас, јавља Газета Експрес, о могуц́ности да се Демократска партија Косова (ДПК) придружи владајуц́ој коалицији.
Хоти је рекао да на политичкој сцени нема промена јер је влада у пуном капацитету.
“На политичкој сцени нема промена. Влада Косова је у пуном уставном капацитету. И председник Косова”, рекао је Хоти.
Хоти је одбио да више коментарише о хипотетичким питањима, али није искључио могуц́ност да ДПК уђе у Владу Косова.

Подели на: