Најновије вести

Хоти: Мухамет Мустафа водиће разговоре о економији

Косовски премијер Авдулах Хоти најавио је да ће област економије у дијалогу између Косова и Србије водити професор Мухамет Мустафа, преноси РТК.
Хоти је синоц́ на крају седнице у Скупштини Косова набројао део губитака који су нанети Косову током рата и који, како је навео, износе милијарде долара.

 

 

Истакао је да се ратна штета архивира у државном архиву 2000-2001, а затим припрема у складу са стандардном међународном стратегијом евидентирања штете из 90-их и ратне штете.

Хоти је додао да ће, пре него што се размотри ова тема на наредном састанку, кад год буде заказан, доћи у Скупштину Косова и детаљно образложити свој положај.

Хоти: Ово су доказане економске штете рата

Косовски премијер је, говорећи о ратној штети, утврђеној на основу научне методологије са међународним стандардима, истакао да бруто домац́и производ на Косову изгубљен 1988. године, односно изгубљен током деведесетих, износи 11,9 милијарди долара.

“Губици од улагања су 5,7 милијарди долара, губици у Трепчи су 700 милиона долара… Основна средства, банке 226,7 милиона долара, 320,4 милиона долара опљачкане штедње и друге пљачке документације. Штете у буџетском систему су 3,6 милијарди долара, зараде изгубљене због дискриминаторног отпуштања су 5,4 милијарде долара, дечији додаци су 257 милијарди долара, а штете за пензиони систем 800,2 милиона долара”, навео је Хоти.

Према његовим речима, то су питања која ц́е се покренути у коначном споразуму са Србијом.

“Област економије покривац́е најбољи економски стручњаци који су радили и у бечким преговорима, а професор Мухамет Мустафа, ваш бивши колега, водиц́е овај део”, додао је Хоти.

Косовски премијер је навео и да је поглавље коначног споразума за нестале сачињено у Бриселу у четвртак.

Подели на: