Најновије вести

Хоти: Споразум са Србијом биће у складу са Уставом

Коначни споразум са Србијом биће у складу са Уставом Косова, рекао је косовски премијер Авдулах Хоти у парламенту, подносећи извештај посланицима о дијалогу, преноси Коха.

 

Моја обавеза да заступам Косово у дијалогу произилази из Устава Косова. И принципи на којима ће бити постављен споразум са Србијом, заснивају се на Уставу”, рекао је Хоти.
Према његовим речима, први принцип односи се на територијални интегритет који је неприкосновен. Следећи се односи на уставну организацију која, како је навео, не може бити промењена.
“Устав је једини инструмент који таквом споразуму даје легитимитет”, рекао је Хоти.
Пробијена политичка и дипломатска изолација Косова
Хоти је истакао да је за месец дана Косово успело да буде враћено тамо где и припада, “у близину својих пријатеља”.
“Стално ћу вас обавештавати и бићу вам одговоран. Али нећу седети и плакати, жалећи се на теорије завере са мапама или планове за поделу територије. Извршаваћу своја уставна овлашћења без мешања било кога. Поставио сам координатора за дијалог у складу са платформом. Верујем му”, рекао је Хоти.
Он је нагласио да дијалог нема алтернативу и да рачуна на помоћ косовских пријатеља у постизању циља.
“У последње време на политичкој сцени се чују гласови који доводе у питање положај Косова у овом процесу. За само месец дана, вратили смо Косово тамо где и припада, близу наших пријатеља. Сада имамо подршку свих за циљ дијалога који је узајамно признавање и нормализација односа. За само месец дана уклонили смо из било које расправе тему територијалног интегритета Косова, коју нико више не спомиње. Пробили смо политичку и дипломатску изолацију Косова, одлучно и храбро избегли ћорсокак и преузели државну одговорност у дијалогу”, нагласио је Хоти.

Подели на: