Најновије вести

Хоти захтева обуставу радова у близини Високих Дечана

Косовски премијер Авдулах Хоти затражио је обуставу радова на путу Дечани-Плав који пролази кроз подручје манастира Високу Дечани, законски проглашеног заштићеном зоном.

 

 

У саопштењу косовске владе наводи се Авдулах Хоти цени виталан значај овог пута за грађане, али да је на снази законодавство које је усвојила косовска скупштина, као и одлука косовског уставног суда.

Даље се наводи да познавајући директан утицај тог пута на економију и квалитет живота становника општине Дечане, Хоти “подржава преиспитивање свих законских и практичних могућности на терену за довршетак пута који повезује Косово са Црном Гором”.

Хоти “понавља пуну посвећеност косовске владе и народа да чувају и поштују сакралне објекте као заједничку вредност богатог духовног наслеђа Косова”, додаје се у саопштењу.

На Хотијев захтев, а након вишедневних апела и захтева монаха Високих Дечана, Епархије рашко призренске, председника Србије Александра Вућича, председник општине у Дечанима Башким Рамосај, јуче је објавио да су радови на овом путу обустављени до сутра.

Подели на: