Најновије вести

Ховенијер: Формирати ЗСО, дирање граница донело би дестабилизацију

Амерички амбасадор у Приштини Џефри Ховенијер позвао је приштинско руководство да напредује у дијалогу са Београдом, да оснује Заједницу општина са српском већином, тврдећи да САД не подржава ни “велику Албанију” ни “велику Србију”.

 

 

Као амерички амбасадор на Косову, веома сам задовољан оним што тражимо да Влада Косова уради, оно што тражимо од народа Косова. Не би требало бити сумње, и надам се да је врло јасно, да САД имају дугорочну посвећеност народу Косова. Као амбасада, имамо три стратешке тачке. Једна од њих је подршка Косову да заузме своје место у европским и евроатлантским структурама. Радимо сјајан посао на унапређењу овога”, рекао је Ховенијер у разговору са групом новинара у Приштини.

Међу циљевима је, каже, и настојање да се помогне економији на Косову, да се обезбеди будућност за грађане и добро управљање, а оно што траже не види као притисак.

“То што тражимо од Косова не видим као притисак. Видим да постоји низ легитимних захтева САД и партнера који унапређују ове стратешке циљеве. Косово неће моћи да постане чланица ЕУ, неће моћи да оствари Партнерство за мир да постане чланица НАТО-а”, прецизирао је Ховенијер, преносе медији на албанском.

Поновио је да траже од Приштине да унапреди преговоре и закључке преговора о оснивању Асоцијације, која није у супротности са уставом, са одлуком уставног суда и која није додатни ниво власти.

Ховенијер је изјавио да његова земља не подржава идеју редефинисања националних граница у региону Балкана, а према његовим речима, сваки покушај да се то уради биће контрапродуктиван и дестабилизујући.

“САД снажно подржавају тежње ЕУ и територијални интегритет свих држава Западног Балкана и поздрављају афирмацију ЕУ. Сматрамо да је то циљ који дели свака земља у региону. Америка не подржава ни велику Албанију ни велику Србију”, поручио је Ховенијер.

Подели на: