Најновије вести

Ховенијер: По европском предлогу Србија није дужна да уклони КиМ из устава

Амбасадор САД у Приштини Џефри Ховенијер саопштио је да европски предлог о нормализацији ни у једној од 11 тачака не говори о томе да је Србија дужна да уклони Косово и Метохију из свог Устава.

 

 

Амерички амбасадор Ховенијер рекао је да није видео да се у некој од 11 тачака европског предлога спомиње уклањање Косова и Метохије из Устава Србије.

“Нисам видео да се ово питање покреће кроз 11 тачака европског предлога, тако да не верујем да је оно специфичан елемент тренутних разговора”, рекао је Ховенијер, преноси АТВ.

Он је истакао да су дугорочна америчка и европска визија да се такозвано Косово интегрише у европске и евроатлантске структуре, као и Србија. По његовом мишљењу, признање такозваног Косова може бити услов Србији за чланство у Европској унији.

“Колико ја разумем, Србија има велики интерес да уђе у Европску унију, бар је то декларисана тежња. Нисам европски дипломата, али колико сам шватио из критеријума за чланство у Европској унији, мислим да би се у поглављу 35 од Србије тражило да призна Косово као независну државу као услов за улазак у ЕУ”, нагласио је Ховенијер.

Он је рекао да у потпуности верује у ЕУ, али да се још не зна процес и механизам кроз који ће, како је навео, Србија признати такозвано Косово.

“ЗСО је постојећа обавеза, била би добра за Косово”
Амерички амбасадор у Приштини изјавио је и да се о споразуму за Заједницу српских општина, који је потписан у Бриселу, не преговара, као и да се о најновијим тачкама француско-немачког предлога, који је сада назван “европски”, више не може преговарати и да је то званичан и потврђен став САД.

“Наш став је да је то постојећа обавеза, али и да би било добро за Косово. Одржао сам састанак са свим заинтересованим странама 31. јануара и чуо сам много различитих актера, али није било ниједног српског представника на том састанку који није изразио жељу да на овај или онај начин види оснивање Заједнице”, рекао је Ховенијер.

Он је додао да постоји много опција како би ЗСО могла да изгледа.

Нагласио је и да су САД јасне и да не верују да је примерено да такозвано Косово пристане на било шта што би било у супротности са уставом.

Он је рекао да су фокус и очекивања САД да се постигне договор у Охриду, након кога би све партије учествовале на априлским изборима на северу Косова и Метохије, укључујући и српске, али да избори морају бити демократски и безбедни за све учеснике.

Подели на: