среда, 30. новембра 2022. | 21:14
Најновије вести

ХРОНИКА КОСОВСКЕ МИТРОВИЦЕ

ГРАДОНАЧЕЛНИК СЕВЕРНЕ МИТРОВИЦЕ ГОРАН РАКИЋ

 

Косовска Митровица је за Србе главни град на Косову и Метохији Следи комплетирање уређења градског језгра и шеталишта које је постало центар окупљања грађана. – Након деценија пропадања успели смо да реконструишемо кућу нашег великог градитеља и хуманисте, Лазара Жарковића, чиме смо још једном показали да наш град има чиме да се поноси и да његова историја није почела 1999. године – каже Ракић за „Јединство”

Већ трећи мандат на челу општине Северна Митровица, српског дела града на Ибру, је Горан Ракић, који је и председник најјаче српске партије на КиМ, Српске листе. Други четворогодишњи мандат освојио је 2017. године, а већ у новембру 2018, заједно са другим градоначелницима српских општина на северу КиМ поднео је оставку због „континуиране институционалне репресије” косовских институција, односно због увођења таксе од 100 одсто на робу из Србије. Потом је наредне године на локалним изборима поново изабран и од 19. јуна 2019. поново је градоначелник Северне Митровице. Због специфичне и веома сложене ситуације у граду оптерећене бројним безбедносним ризицима градоначелник Северне Митровице је, рекли би, пре свега, политичка, па потом административна функција. Бројни су изазови на које са те функције треба одговорити. Управо тако, у светлу политике са градоначелником Ракићем разговарамо о градским и другим темама на измаку 2019. године.

  • Шта је по Вашој оцени обележило 2019. годину у Косовској Митровици и уопште на Косову и Метохији?

– Протеклу годину на простору Косова и Метохије обележила је победа српске слоге и јединства, као и решеност да се без обзира на притиске којима смо као народ изложени опстане и остане на нашим огњиштима, на Косову и Метохији. Истовремено то је пораз свих оних снага којима је једини интерес слабљење српског народа како би се остварили планови у којима би наш народ постао слаб и рањив у рукама појединаца којима је лични интерес испред националног.

  • Шта је урађено у овој години по питању бољег живота грађана?

– Реализацијом великог броја пројеката у српским срединама на Косову и Метохији, уз снажну подршку наше државе Србије, побољшавају се услови живота за све наше грађане. Подсетићу вас да смо захваљујући снажној подршци и иницијативи председника Александра Вучића у претходној години започели реализацију 349 различитих пројеката чијом реализацијом ћемо из корена на боље променити крвну слику српских средина на овим просторима. Ту су пројекти у области инфраструктуре, привреде, унапређење услова у нашим образовним и здравственим установама итд. Све у свему, скоро да нема места на Косову и Метохији где није или ће ускоро бити започет неки пројекат. И поред свих притисака, и антицивилизацијских такси уз подршку наше државе и Канцеларије за Косово и Метохију успевамо да радимо на побољшању животних услова за наше грађане.

  • Из године у годину се понавља ситуација да буџет за општину Северна Митровица, чији износ одређује Приштина, није у складу са бројем и потребама грађана. Зашто је то тако?

– Приштина настоји да у складу са својим могућностима максимално отежава живот Срба и других неалбанаца. И не само по питању издвајања за општине са српском већином већ и по питању поштовања права српског народа унутар институција приштинског система. Годинама уназад се понавља одлука власти у Приштини у вези са издвајањима за буџет наше општине. Веровали или не, они буџет за нашу општину планирају по формули у којој се рачуна на дупло мање становника него што наш град иначе има, а да не заборавимо на чињеницу да је северна Косовска Митровица за Србе главни град на Косову и Метохији. Ипак, ми успевамо да захваљујући нашој држави омогући колико толико нормално функционисање живота, те да наш град учинимо бољим местом за живот. Оно што је наша посебна брига у Српској листи јесте живот наших сународника у општинама где су мањина. Показало се да су у тим општинама Срби максимално дискриминисани, да им се ускраћују услуге, онемогућава коришћење и обрада њихових ораница, пласирање производа… у поређењу са тим проблемима са којима се суочавају пре свега у Метохији и Поморављу, ми смо на северу, ипак, у благо бољем положају, чега нажалост понекад на северу нисмо довољно свесни.

  • Упркос малом буџету опредељена су средства за инфраструктурне радове, улагање у здравство и школе, помоћ социјално угроженим категоријама као и помоћ за лечење болесне деце. Митровчане је нарочито обрадовала вест да је на Вашу иницијативу МАЛС одобрио 66.000 евра за реновирање и рестаурацију Жарковићеве куће, најстарије грађевине у северном делу града.

– Овом реконструкцијом комплетираћемо уређење градског језгра и шеталишта које је постало центар окупљања грађана. То је један од капиталних пројеката којим ћемо успети да у потпуности променимо изглед главне градске улице која носи име „Краља Петра 1”, на радост наших грађана, посебно родитеља са децом који ће моћи да са својом децом уживају у шетњи уређеним и осветљеним тротоарима. Ту посебно мислим на наше најмлађе суграђане који ће своје прве кораке направити у нашој Косовској Митровици. Када говоримо о улици „Краља Петра 1”, успели смо да након деценија пропадања реконструишемо кућу нашег великог градитеља и хуманисте Лазара Жарковића чиме смо још једном показали да наш град има чиме да се поноси и да његова историја није почела 1999. године.

  • Колико су таксе од 100 одсто које је пре више од годину дана Приштина наметнула на робу из Србије утицале на живот овде и уопште каква је данас политичко – безбедносна ситуација у граду?

– Политичко-безбедносна ситуација и даље је компликована, а додатно је компликује неспособност албанских политичких представника да након одржаних избора формирају нову Владу. С тим у вези одлаже се и одлука да се укину таксе које су и Србима, али и Албанцима, Бошњацима, Горанцима, Ромима и свим осталим грађанима отежале живот, али се одлаже и наставак дијалога. Без дијалога на терену имамо подизање тензија, запаљиве, претеће изјаве албанских политичара и по правилу, нажалост, последице такве ситуације и сукоба унутар албанске политичке сцене трпе Срби, уз ћутање међународне заједнице која по мом мишљењу предуго толерише неодговорно понашање албанских лидера. Ипак, као и увек до сада, ми ћемо уз подршку нашег председника Александра Вучића, и Владе Србије настојати да, у скоро немогућим условима, сачувамо мир, а нашим грађанима побољшамо живот, у том смислу ћемо наставити са даљим улагањима, градњом станова и кућа, запошљавањем, уређењем наших села и градова, те борбом за сваког нашег грађанина. С. Кецман

Подели на: