среда, 30. новембра 2022. | 22:23
Најновије вести

ХРОНИКА ЛЕПОСАВИЋА 

Наш циљ је да омогућимо бољи живот грађанима

 

Ових дана подељено је 57 станова у три стамбене зграде, а у плану је градња још три стамбене зграде у Лепосавићу, Лешку и Сочаници. Инвестирањем у привреду покренут је процес производње у погону „Прве Петолетке” и проширени су производни капацитети у „Лола ФОТ” у Лешку, а расподелом пољопривредне механизације у значајној мери осавремењена је пољопривредна производња на овом подручју.

Крај ове године општина Лепосавић дочекује са значајним резултатима које је постигла у много области. Завршена је расподела станове у две новосаграђене зграде и једној стамбеној згради, чија је изградња почела пре седамнаест година. Укупно је подељено педесет седам станова расељеним лицима, самохраним родитељима и младим брачним паровима, који су на овај начин решили своје стамбено питање, а уједно ово је велики успех, када се има у виду да у последњих двадесет година ово је прва већа расподела станова на овом подручју, по принципу изнајмљивања уз надокнаду. Градоначелник Лепосавића и председник Привременог органа општине Лепосавић Зоран Тодић, поносан је на овај посао који је успешно реализован.

СТАМБЕНО ЗБРИЊАВАЊЕ

– Комисија је урадила свој део посла, збринули смо педест седам породица које немају решено стамбено питање и ове породице добиле су станове на коришћење. Са овим се неће стати, већ ћемо и наредне године градити нове станове за наше суграђане који немају кров над главом, и колико већ у априлу поделићемо новоизграђене станове. У Лешку се гради стамбена зграда са дванаест станова, у Лепосавићу ће се градити још једна стамбена зграда и у Сочаници биће изграђене још две стамбене зграде. Донели смо и одлуку о одређивању локације за једну стамбену зграду, од 42 стана, која ће се градити за интерно расељена лица у сарадњи УНХЦР-а и ЕУ. Колективни центри на овај начин биће затворени и све избеглице са подручја ове општине решиће стамбено питање – казао је Тодић, додајући да Канцеларија за Косово и Метохију и Влада Републике Србије улажу највише како би се задржало становништво да остане да живи овде. Незапосленост остаје и даље велики проблем, али и у овој области има помака, јер је доста лица нашло посао код приштинских институција, али се још увек воде на евиденцији Тржишта рада. – По последњим подацима имамо око 2.800 лица на Тржишту рада, али како много лица ради по косовском систему још увек су на евиденцији незапослених. Број незапослених се смањује што свакако охрабрује, нагласио је Тодић. Инвестициони програм Владе Републике Србије дао је позитивне резултате у овој општини, јер је покренута и проширена производња у многим привредним предузећима, што ствара повољнији привредни амбијент и могућност за нова запошљавања у догледно време.

ОПОРАВАК ПРИВРЕДЕ

– Ми смо једна од ретких општина где се привреда иако у тешким условима изборила да колико толико одржи производњу. Један од највећих привредних колектива Комбинат „Трепча”, која упошљава око 700 радника одржава производњу у два рудника Црнац и Бело Брдо, а ради и флотација. Ове године инвестиционим фондом Владе Републике Србије обухваћена је фабрика „Лола ФОТ” у Лешку, где је инвестирано 96 милиона динара, што је подразумевало ремонт постојеће опреме и набавку нових машина и у овом погону свој посао обавља 140 радника. Такође, покренута је производња у Погону „Прва Петолетка”, где је из Инвестиционог фонда опредељено 23 милиона динара. Након више година, овде је поново покренута производња, где је тренутно ангажовано двадесетак радника и они су поново добили шансу да раде и живе од свога рада, није то на нивоу како се некада овде радило, али од нечега мора да се крене, – истакао је Тодић. Становништво овог краја традиционално се бави пољопривредном производњом и то највише воћарском и повртарском производњом, али у последње време ова производња је у великој мери узнапредовала. Све је више воћара који подижу засаде јагодичастог воћа и јабука, а велики број пољопривредника производи поврће у пластеницима у контролисаним условима уз примену савремених заливних система кап по кап. Све ово доприноси да је овдашње тржиште, а и шире добро снабдевено квалитетним воћем и поврћем из околине и не зависи од наметнутих такси, да ли ће роба стићи, бар у овом делу за потребе становништва. Како би се помогло овдашњим пољопривредницима у више наврата подељена је пољопривредна механизација и опрема која олакшава и модернизије рад у воћњацима и на њивама. – Потенцијал за развој воћарства, повртарства, али и сточарства на овом подручју постоји, па као и претходних година и у овој години, Канцеларија за Косово и Метохију издвојила је 23 милиона динара за набавку пољопривреде механизације, а додељена је и пољопривредна опрема. Ове године реализована је и помоћ од 38 милиона динара, која прошле године због уведених такси није могла бити обављена. Сва ова улагања у великој мери допринела су опремљености наших пољопривредних домаћинстава и значиће нашим пољопривредницима у раду. Ово је доказ да држава Србија стоји уз свој народ на Косову и Метохији и како је до сада помагала, тако ће бити и у будуће, казао јеТодић.

КАПИТАЛНИ ПРОЈЕКТИ

Говорећи о значајним капиталним објектима, који су завршени ове године, Тодић је напоменуо да је најзначајније то што је реновиран Дом здравља у Лепосавићу, где је уложено 58 милиона динара. – У наредној години, казао је Тодић, предвиђено је реновирање и адаптација три основене школе, радиће се на путној и комуналној инфраструктури. Ове године урађена је пројектно-техничка документација и план је да се у наредној години крене у капитални пројекат решавања питања водоснабдевања у Сочаници, Лепосавићу и Лешку. Када су у питању наши најмлађи суграђани, Тодић каже да је и у овој области доста урађено. Пуштен је у рад нови објекат обданишта у Лешку, а у 2020. години градиће се дечје игралиште у склопу Дечјег вртића „Бамби” у Сочаници. Средствима из инвестиционог фонда предвиђена је изградња још низа објеката који ће допринети стандарду и бољем животу наших грађана. Ове године изградили смо две улице изнад обданишта у Лепосавићу, изградили смо два моста на Врачевској реци и реци Бистрици, изграђено је још низ комуналних објеката који на локалу много значе нашим грађанима. – За младе људе на овом подручју примарно је бављење спортом, имамо доста просперитетних клубова, и редовно пребацујемо средства за њихов рад и такмичења – казао је Тодић, говорећи о младима и њиховим потребама и додао да ће и ове године за Српску Нову годину бити организован дочек уз естрадне певаче Милана Топаловића Топалка и Едиту Арадиновић, а традиционално пећи ће се во на ражњу, а точиће се и вино и ракија за добро расположење. На крају, Тодић је напоменуо да је он са својим тимом задовољан свим оним што су постигли у овој години, а убеђен је, како каже, да ће овај народ издржати све притиске, да ће сачувати јединство, а да ће година која долази донети сигурност за све наше грађане, што је најбитније. Сигуран сам колико је држава Србија решена да улаже и штити наш народ на Косову и Метохији. То ће свакао донети бољи живот за све нас – закључио је Тодић. Верица Вукојевић

Подели на: