Најновије вести

ХРОНИКА ПАРТЕША И РАНИЛУГА

Новим инвестицијама до развоја

Ускоро почиње са радом ватрогасна станица у селу Доња Будрига. Саграђен нови објекат полицијске станице. У плану изгадња Центра породичне медицине. Спречавање незапослености кроз инвестиције у сфери осавремењавања пољопривреде и подизања мини производних погона Општина Партеш, која је формирана пре девет година представља подручје у Косовском Поморављу, где у три села: Партешу, Доњој Будриги и Пасјану живи око 6.000 Срба. Становништво се претежно бави пољопривредом, док је сточарство уназад неколико година у стагнацији. Општина има рурални карактер, тако да се значајан део општинских инвестиција још увек односи на сређивање локалне инфраструктуре.

– Тако је било и у овој години. Значајан део средстава усмерили смо на сређивање путне мреже и осталих сегмената локалне инфраструктуре. Имали смо више значајнијих пројеката у овом домену. Поред осталог урадили смо пешачку стазу у дужини од неколико километара између села Партеш и Доња Будрига. У току је сређивање водоводне мреже у Доњој Будриги. Помогли смо реконструкцију крова у осмогодишњој школи „Миладин Митић” у Пасјану. Култивисали смо и сређивали неке јавне површине на територији наше општине. Део средстава је потицао из нашег буџета, а део смо добијали од ресорних министарстава – каyао је председник општине Партеш, Драган Петковић. Додаје да је преко одређених агенција ЕУ и Министарства за заједнице и повратак на територији општине урађено пет нових кућа за социјално угрожена лица и повратничке породице.

ВИСОКА НЕЗАПОСЛЕНОСТ

– Једна од значајнијих инвестиција која је реализована у овој години на територији наше општине јесте изградња Ватрогасне станице у селу Доња Будрига. Објекат је недавно завршен. Канцеларија Уједињених нација у Приштини нам је донирала ватрогасну опрему вредну око 20.000 евра и ових дана петоро људи с наше територије обавиће неопходну ватрогасну обуку, тако да се активирање ватрогасне станице очекује почетком наступајуће 2020. године – додао је Петковић. Како је истакао, на територији села Будрига саграђен је и нови објекат полицијске станице. – Ту инвестицију је финансирало Министарство унутрашњих послова – казао је Петковић. У плану је, истиче он, наставак инвестиција у домену сређивања локалне инфраструктуре свуда тамо где постоји потреба за тим, на територији општине.

– Имамо још улица, на пример у Пасјану, које треба да поправимо и средимо, али и у друга два села. Планирамо да уз подршку УСАИЂа средимо и објекат Дома културе у Пасјану. У плану је и изградња Центра породичне медицине. Наставићемо са инвестицијама у сфери пољопривреде, а у циљу осавремењавања пољопривредних капацитета, који су значајно присутни на територији наше општине – рекао је Петковић. Такође, каже, у плану је и изградња једног обданишта. – Горући проблем и у нашој општини је висока незапосленост радно способног становништва. На срећу у новије време немамо изражену тенденцију одласка младих, каква је била присутна, нарочито у селу Пасјану, пре неколико година, када је већи број младих породица са децом напустио село. Сада имамо ситуацију да млади, на пример, у потрази за послом оду на територију централне Србије, рецимо да раде неки сезонски посао и враћају се. Ипак, ми у будућности морамо више радити на томе да се проблем незапослености реши. То се може остварити стварањем услова за запошљавање кроз активирање мини производних погона, кроз земљорадничко удруживање и друге сегменте који ће гарантовати сигурне
и сталне приходе – нагласио је Петковић.

СТАБИЛНА БЕЗБЕДНОСНА СИТУАЦИЈА

Општински буџет за ову годину износио је око милион и 300.000 евра, од чега је 65.000 евра било издвојено за капиталне инвестиције.

– Ми још увек немамо такав статус да важимо за економски развијено подручје. Циљ нам је да то у будућности и остваримо. До тада уз наш ангажман на плану стварања планова и пројеката потребна је и подршка других инстанци на плану развоја у смислу финансијске подршке пре свега – додао је Петковић. Безбедносну ситуацију на територији општине у текућем периоду он оцењује стабилном. Један од израженијих проблема по овом питању биле су крађе стоке и друге имовине, али су оне уназад неклико месеци престале. Додајмо и то да на тариторији општине Партеш није изражена продаја српских имања. С.И.

Подели на: