Најновије вести

ХРОНИКА ЗУБИНОГ ПОТОКА – АСФАЛТИРАЈУ СЕ ПУТЕВИ, ГРАДЕ СТАМБЕНЕ ЈЕДИНИЦЕ И ЗАУСТАВЉА ОДЛАЗАК МЛАДИХ

Развој општине Зубин Поток одувек се огледао у пољопривреди, привреди, а касније и у правцу туризма. С обзиром на новонасталу ситуацију у вези са корона вирусом у претходне две године, многим општинама није било лако ни започети нове, ни завршити започете пројекте.

 

 

Како у многим градовима и општинама у Србији, тако и у Општини Зубин Поток, рад и развој одвијао се упркос свим изазовима, јер живот људи у њима није смео да стане.

УПРКОС ПАНДЕМИЈИ, ЗУБИН ПОТОК ИДЕ НАПРЕД

Руководство општине Зубин Поток у протеклих неколико година интензивно је радило на унапређењу инфраструктуре, највише у селима али и у самом Зубином Потоку, па је то настављено и у овој години. Поред асфалтирања неопходних градских и приградских улица, завршетка прве фазе изградње пута у селу Оклаце, изградња пута за село Копиловиће, реконструкција пута Девиње-Козарево, најзначајнији реализовани пројекти у овој облсти били су асфалтирање пута до села Горњег Стрмца и Рујишта. Након више деценија, мештани ових села коначно исказују задовољство због пута који ће им од сада омогућити бољу и бржу везу са центром Зубиног Потока, уједно и боље услове за живот у овим удаљеним селима. Мештанима села Горњи Стрмац изграђен је сеоски дом, дечије игралиште и реновирана амбуланта. Општина Зубин Поток завршила је и радове на постављању нове уличне расвете у центру Зубиног Потока, као и уградњу водомера у сва домаћинства, док се изградња секундарне мреже локалног водовода очекује у наредној години, након чега ће воду из локалног водовода добити сви мештани од Газивода до Чабре., а средства за реализацију овог пројекта већ је обезбедила Влада Републике Србије. У центру Зубиног Потока у претходној години покренута је изградња три блока стамбених јединица, прва након 30 година, а у овој години радови се приводе крају. Из Привременог Већа Општине Зубин Поток за наредну годинуи најављена је додела 71 стана и 12 локала у оквиру ових стамбених јединица, и то младим брачним паровима, кадровима и социјално угроженим породицама. У непосредној близини Дома културе изграђен је објекат намењен градској библиотеци и локалној телевизији, чије отварање је најављено за период пред нама. У оној мери у којој је то пандемија дозволила, општина је доделила пољопривредницима одређене саднице, машине за обраду земље али и уређаје који имају изузетну важност у прављењу производа по којима је Колашин препознатљив. Општина Зубин Поток користи сваку прилику за промоцију домаћих производа, традиционалне и органске хране, али и туристичких потенцијала, па је тако у овој години била учесник домаћих и међународних сајмова туризма и пољопривреде, на којима је изазвала посебну пажњу посетилаца производима и садржајем које је имала да понуди.

РЕКОНСТРУКЦИЈА УСТАНОВА

У години на измаку једна од највећих реконструкција обављена је на објекту предшколске установе “Наше дете”, која је била преко потребна малишанима који бораве у овој установи, али и запосленима који о њима свакодневно брину, док се у првим данима нове године очекује и помоћ на санацији крова објекта основне школе „Јован Цвијић“ у Зубином Потоку. Општина Зубин Поток донирала је теренско возило за потребе Дома здравља, као и неопходну опрему, реагенсе, додатну опреме за потребе амбуланте у селу Зупче, како би рад са пацијентима био бар мало олакшан у овој тешкој ситуацији. Поред тога, новина је и то да ће од 1. јануара Дом здравља у Зубином Потоку радити самостално, а не у оквиру Здравственог центра у Косовској Митровици како је до сада био случај, у складу са одлуком Владе Републике Србије. У овој години, руководство Општине Зубин Поток показало је солидарност у овим тешким тренуцима и у пар наврата донирали храну за кухињу Клиничко-болничког центра Косовска Митровица. У времену у ком се свакодневно боримо са пандемијом вируса корона, разним животним приликама и неприликама, осмех на лице Колашинаца враћају медаље и признања на републичким такмичењима из многих предмета ђака основних и средњих школа ове општине, признања за најбоље студенте, сваки поен, гол или кош који води до победе спортисте из Зубиног Потока. И слободно речено, надасве истинито, овакви млади људи и деца, били су и биће понос сваког Колашинца и они на којима све остаје, када израсту у добре и племените људе на које ће у будућности моћи да се ослоне. Ништа мање нису поноси ни на чуваре културног наслеђа, Дом културе „Стари Колашин“, који годинама уназад успешно својим суграђанима обезбеђује богат културни, уметнички, научни садржај, чувајући и истичући традицију и све оно најбоље што Ибарски Колашин има, а истовремено прилагођавајући и нове, савремене теме модерном и образованом човеку. Манифестације које ова установа организује, какве су „Светосавски бал“, Ликовна колонија акварела „Газиводе“ или Књижевна награда „Григорије Божовић“, сврставају се у својеврсну културну баштину и чување наслеђа за генерације које долазе. Богатим програмом засигурно ће испунити очекивања млађе и старије публике, својих суграђана и у наредној години.

РАДИЋЕ И СИМПО И „ЈАВОР“

Тренд одласка младих у потрази за бољим условима за живот и рад није заобишао ни ову општину, као ни многе мање средине на Косову и Метохији. Ипак, руководство општине Зубин Поток се нада да ће у наредном периоду напори које улаже да обезбеди младима запошљавање и адекватан садржај за квалитетан живот на овим просторима бити задовољени и видљивији. Из локалне самоуправе се надају да ће наредну годину највише обележити запошљавање младих! Погон фабрике Симпо, након дуго година, покренуо је производњу тапацираног мамештаја и запослио око педесетак радника, док је за даљи рад у плану још 50 додатних радних места само у овој фабрици. У Брњаку је у наредним данима планирано отварање текстилоног погона фабрике „Јавор“, која већ годинама успешно послује у Зубином Потоку, и то тако да упосли 20 жена које живе у Брњаку са својим породицама, борећи се тако да ово село остане једно од најнасељенијих у општини Зубин Поток. Изграђени објекат у Доњим Варагама добио је неопходну опрему за покретање рада, па је ту запослено 20 младих интелектуалаца, инжењера, програмера, дизајнера, који раде на програмирању и пројектовању. Уз подршку Националне службе за запошљавање, у општини се редовно реализују пројекти Моја прва плата, јавни радови, стручно оспособљавање и усавршавање, намењени младима до 30 година живота, а који су посебно значајни за обављање самосталног рада у струци и стицање неопходне праксе младих пре сталног запослења. Оно што у сваком тренутку посебно истиче Привремено Веће Општине Зубин Поток јесте апсолутна подршка Владе Републике Србије и Канцеларије за Косово и Метохију, без којих сви ови пројекти на добробит грађана не би могли бити реализовани, и зато упућују захвалност и задовољство због даљих пројеката и помоћи која ће уследити у наредним годинама, а која ће помоћи даљем останку и опстанку Срба на овим просторима. Јована Цветнић

Подели на: