Најновије вести

Хуманиста и по пореклу

Јана Божовић, активисткиња ЦК општине Зубин Поток

Јана је доспела до звања тренара у програму и интернационалног едукатора а иза себе има бројне радионице, уличне акције и семинаре.

Млада активисткиња Црвеног крста у Зубином Потоку Јана Божовић, рођена је 2001. године у Београду где је и живела све до 2005. године када се са мајком и баком доселила у Зубин Поток одакле потичу њени предци. Похађа трећи разред гимназије и волонтер је Црвеног крста. Секретар ЦК општине Зубин Поток, Славујко Божовић има само лепе речи о њеном раду за који је добила и званичне цертификате од ЦК РС И МКЦК. Хумана и по пореклу (чукундеда јој је био познати поп-Јордо, Јордан Божовић, који је помагао сиромашном колашинском народу) и по васпитању она се и образује и бави волонтерским радом. Овог 8. маја учествовала је на манифестацији поводом Дана Црвеног крста на шеталишту у Косовској Митровици, у част рођења оснивача ЦК Жана Анри Динана.

-За волонтерски рад сам се заинтересовала 2014. године након похађања летње школе подмлатка у одмаралишту Црвеог крста у Баошићима. То је био мој први додир са организацијом, упознавање са ониме шта она заправо значи и чиме се бави, са Анри Динаном и причом о стварању једне хуманитарне организације којој је једини циљ ублажавање људске патње. Поготово ме је тада изненадило то што су наши предавачи били млади људи, неколико година старији од нас. Као неко коме је од детињства причано да треба помагати другима колико год је у нашој моћи, нашла сам савршен начин да то о чему сам учена спроведем у дело. Убрзо сам постала активни волонтер, а први програм у којем сам учествовала био је Борба против трговине људима у којем сам касније напредовала све више пролазећи различите радионице и семинаре, каже Јана Божовић.

Тема – трговина људима је заинтересовала Јану Божовић управо због осетљивости и чињенице да је свест о овом проблему још на ниском нивоу, поготово међу младима. Јана је доспела до звања тренара у програму и интернационалног едукатора а иза себе има бројне радионице, уличне акције и семинаре одржане, као и част да је део тима реализатора летње школе, управо оне од које је и сама почела.

-Улога Црвеног крста, када је борба против трговине људима у питању је управо превенција и ширење знања о проблему путем вршњачке едукације. Највећи акценат се ставља на децу и осетљиве циљне групе, а едукације се спроводе уз помоћ разноликог материјала за различите старосне узрасте, у виду стандардизованих презентација, видео инсерата и игроликих активности. Временом сам се и укључила у неке друге програме као што су: прва помоћ, промоција хуманих вредности, успостављање породичних веза, психосоцијална подршка, дифузија односно историјат Црвеног крста и друго, напомиње Јана.

На честа питања људи зашто се бави овим активностима када „нема ништа за узврат“, Јана Божовић каже да дугује велику захвалност Црвеном крсту јер је позитивно утицао на развој њене личности, подстакао самувереност и потврдио исправност њеног васпитања да постоје вредности које немају цену, и да је то изнад свега хуманост и саосећање са људима којима је помоћ потребна.

С.Ђукић

Подели на: