Најновије вести

Хуманитарна академија “Подржи ме”: Удружење куца срцем наше деце

Хуманитарна академија “Подржи ме” трећа заредом, одржана је данас у Звечану. У присуству пријатеља и сарадника, али пре свега родитеља и деце са сметњама у развоју, ово удружење још једном је подсетило на тежину борбе његових чланова и важност подршке целог друштва.

 

Од оснивања, највећа подршка удружењу је Одбор за помоћ Србима на КиМ из Бањалуке, на челу са председником Милорадом Арловим. Он је и данас присуствовао академији.

“ Ово удружење, скренуло је пажњу на себе, на 144 проблема (удружење окупља 144 деце) и ми им морамо у томе помоћи. Будите сигурни, Република Српска и Одбор ће помоћи” истакао је Арлов.

Он је подсетио да је прошле године, на другој хуманитарној академији, обећао изградњу дневног центра за потребе деце и родитеља, окупљених у удружењу.

“Он постоји. Захваљујући великој хуманости Републике Српске и неколико појединаца и људи са Косова и Метохије. Посебно поздрављам Радоша Петровића, извођача радова на Дневном центру, који нам је помогао са 43 хиљаде евра, неће да наплати рад. Хвала му много” истакао је Арлов и додао да је српски члан Председништва Босне и Херцеговине Милорад Додик обећао 50 хиљада евра помоћи, за изградњу овог центра.

Арлов је рекао да су у акцијама које је у протеклој години Одбор за помоћ Србима на КиМ организовао на подручју Републке Српске, учествовале 94 основне и средње школе – 41 хиљада ђака, наставника, учитеља и професора, многобројне локалне заједнице, институције, установе и Влада РС.

“Наставићемо даље и верујем, до Преображења (19. августа) бићемо у тој новој згради. Сви морамо заједно у томе да учествујемо” додао је Арлов.

Председница овог удружења Ивана Ракић захвалила је народу Републике Српске и Милораду Арлову.

„Посебну захвалност морам упутити Републици Српској , Одбору за помоћ Косову и Метохији и председнику Милораду Арлову, који је препознао нашу муку и који је највећа подршка од самог оснивања удружења “Подржи ме“. Посебно му хвала што је пре годину дана, на овом истом месту обећао и испунио реализацију великог пројекта – изградњу Дневног центра “9.јануар – Подржи ме“ у Косовској Митровици,друге куће за нашу децу и наше породице“ додала је Ракић.

Она је истакла да је у последње три године урађено много тога,, али да тунеће стати, јер како је казала „ово удружење куца срцем, а срце су наша деца.“

„Могу вам рећи из свог примера али и из примера свих родитеља да је веома тешко бити родитељ детета са потешкоћама у развоју. То је борба која нема краја, непрестана брига шта ће се десити сутра. Уверавам вас да ћу се лично, као мајка и председница овог дивног удружења, са свим мојим члановима, борити, залагати и тражити начин да олакшамо живот нашој деци. Ова академија као и две предходне, показале су колико вредимо, желимо и можемо са нашом децом, раме уз раме са свима, а сви ви , колико можете у томе нам помозите. Надам се да ћемо следећу годину дочекати у нашој великој кући у Дневном центру “Подржи ме – 9.јануар“ у Косовској Митровици“ завршила је Ракић

На академији, присутнима се обратио и Срђан Вуловић, председник Привременог органа Општине Зубин Поток, која и сама даје подршку удружењу. На подручју ове општине, живи 27 деце са сметњама у развоју. Поред новчане подршке, ова општина обезбедила је и простор за отварање канцеларије удружења “Подржи ме” у Зубином Потоку.

“Постоје тренуци у животу који нас одреде на једну или другу страну. Сви их имамо. Ја сам тако прошле године имао један од таквих тренутака у животу, који ме је упутио на праву страну.Прошле године сам по први пут био у овој Сали, на приредби коју су ова наша дивна дечица приредила, Био сам тужан, разочаран сломљен, да би на крају одавде изашао као срећан човек. Срећан јер сам био у прилици да видим децу са сметњама у развоју и колико та деца дају себе, колико се труде да буду као ми, остали” рекао је Вуловић и напоменуо колико га је то искуство променило.

“Од тада сам бар мало бољи човек. Кренули смо, и ја тада нисам ни знао да у Зубином Потоку имамо преко 20 деце са сметњама у развоју. Општина Зубин Поток је смогла снаге и препознала важност рада овог удружења и кренули смо у јаку и лепу сарадњу” рекао је Вуловић.

Министарка администрације локалне самоуправе у одлазећој косовској Влади Адријана Хоџић такође је помогла рад удружења “Подржи ме” . Она је данас на Академији подвукла значај пројекта изградње Дневног центра.

“Радујем се и ишчекујем да овај центар што пре заживи, јер у том случају, нашој деци и њиховим родитељима, без обзира на њихову етничку припадност, бити могуће да боље функционишу у нашем друштву” рекла је Хоџић и напоменула да је од круцијалног значаја сарадња удружења са институцијама, пре свега локалним самоуправама, а та сарадња постоји од оснивања удружења.

Удружење родитеља деце са сметњама у развоју, уручило је данас повеље и захвалнице институцијама и појединцима, који су дали допринос раду удружења. Радио Косовска Митровица једна је од тих институција.

На академији, деца са сметњама у развоју извела су приредбу, а у програму су учествовали и малишани из предшколских установа “Даница Јарамаз” из Косовске Митровице и “Лане” из Звечана.

Подели на: