Најновије вести

Хуманитарни концерт за лечење Саре Прлинчевић

ФЕСТИВАЛ ИЗВОРНИХ ПЕСАМА „ЦАРСКИ ГЛАСОВИ“ У ЧАСТ ЈОРДАНА НИКОЛИЋА И МАРЕ ЂОРЂЕВИЋ

 

Учесници фестивала били су млади вокални солисти са Косова и Метохије уз пратњу Великог народног оркестра РТС-а под управом Владе Пановића. Гости фестивала били су познати српски певачи изворног народног мелоса и старих српских песама са Косова и Метохије и други извођачи. Новац од карата намењен је лечењу мале Саре Прлинчевић
Фестивал изворних песама у част Јордана Николића и Маре Ђорђевић – Царски гласови на челу са директором Златком Стојановићем, одржан је 11. јануара ове године у препуној сали Центра за културу Влада Дивљан општина Палилула у Београду, у двочасовном трајању са почетком 20 сати. Публика је уживала у концерту који је представио младе косовско-метохијске таленте и показао да би овај програм и овај састав могао да представља срспки идентитет свуда у свету у познатим концертним салама. Хуманирани концерт је организован ради помоћи у лечењу мале Саре Прлинчевић из Приштине.

Гости – познати извођачи изворног мелоса

Учесници фестивала били су млади вокални солисти са Косова и Метохије уз пратњу Великог народног оркестра РТС-а под управом Владе Пановића. Гости фестивала били су познати српски певачи изворног народног мелоса и старих српских песама са Косова и Метохије и други извођачи. Међу њима су били Драгица Радосављевић Цакана, Данка Стоиљковић, Даница Крстић, Зорана Павић, Вера Столић, Ранко Шемић, Вокални ансамбл “Данкина Бројаница”. Млади таленти који су дали све од себе да искажу свој таленат и своје умеће, љубав према коренима и сву лепоту коју у себи носе, памтиће ово вече по дугим искреним аплаузима после сваке песме. То су млади извођачи : Анђела Доганџић која је певала песму „Запевала сојка птица“, Оливера Митић са песмом „Удаде се Јагодо“, Милијана Митрић са песмом „Сву ноћ ми билбил препева“, Даница Крстић „Под гором се шетало девојче“, Светозар Игић „Маријо бела кумријо“, Софија Ивић „Јечам жела Косовка девојка“, Магдалена Савић из Батуса „Еј драги драги“. Ове вечери су певали такође и: Андреј Михајловић „Оро се вије“, Невена Долашевић „Чије је оно девојче“, Миљана Славић „Болна љубав болна лежи“. Пему „Касаба“ извела је Вера Столић, „Симбил цве ће“ је певао Теодор Шарић, а песму „Пошла ми Сутка“ Емилија Ђокић. Лука Живковић је певао „Ајде Јано коло да играмо“ , а Хелена Вукић песму „Срце ми болује“. На самом крају сви извођачи су певали песму „Запевала сојка птица“ а здушно су им се придружили бројни уживаоци из публике.
Фестивал је водио водитељски пар Александра Ракић и Зоран Станковић из Грачанице. На овом концерту је у пригодном уводном делу представљен лик Јордана Николића, познатог интерпретатора српских народних песама са Косова и Метохије као и Маре Ђорђевић која је била рођена у Румунији и позната по интерпретацији македноско-тетовских песама али је потом певала и косовске песме и оставила трага у том сфери уметности. Унуке Маре Ђорђевић су овога пута биле у публици. Златко Стојановић, директор фестивала је за „Јединство“ између осталог рекао: Дугосмо се и упорно припремали за овај концерт. На генералној проби је било емотивно. Ранко Шемић се заплакао. У плану нам је да се представимо и публици на Златибору, у Краљеву, Крагујевцу, Нишу, Косовској Каменици, у Шилову, Ранилугу, Штрпцу, у Горажедевцу, Косовској Митровици, Лешку и Лепосавићу. Веоам смо захвални свим организаторима и свима који су нас подржали у овом подухату међу којима бих поменуо Новака Живића председника општиен Грачаница из Лапљег села, председника ГО Палилула Мирослава Ивановића и директора центра за културу Влада Дивљан, господину Љубиши Ђуровићу који су нас добро дочеакли, помогли и поред осталог обезбедили и поклон-пакетиће за наше младе таленте.

Подршка и помоћ организатора

На крају концерта на сцени се појавио директор Центра за културу, Пећанац Љубиша Ђуровић који је и овом приликом подсетио да је Косово и Метохија српско и да од тога нема одступања. Учесници су добили захвалнице и макете манастира Бањска.
Фестивал су организовали: Удружење естрадних уметника и извођача са Косова и Метохије, Центар за културу “Влада Дивљан”- Београд, МУЗИЧКА ПРОДУКЦИЈА РТС-а, Дом културе “Грачаница” – Грачаница, КУД “ЕТНО ИЗВОРИ” – Грачаница. Сав приход од продатих улазница намењен је за лечење Саре Прлинчевић из Приштине. Улазница је коштала 500 динара. Фестивал су помогли Савез и Синдикат естрадних уметника и изв ођача Србије, Скупштина града Приштине – Грачаница, Фудб алски клуб „Партизан“, Агенција за осигурање и финансирање извоза Републике Србије а.д. Канцеларија за Косово и Метохију, Привремени орган СО Косовска Митровица, Удружење жена „Аве нија“ – Лапље Село, Скупштина општине Врбас, ЈКП Врбас , „ВИТАЛ“ Врбас, Канцеларија за правне послове „Трајковић“, ДЕ ЛТАЕЛЕКТРО ДОО Београд, ЕЛЕКТРОЗАПАД ДОО, ЈП ЕЛЕКТРОКОСМЕТ-Приштина, Студентско одмаралиште „Авала“ – Београд, СМАРТ студио Београд, Студио „ЖАР“ – Грачаница. Медијски спонзори овог фестивала су РТС, ТВ Данкос Плус, РТВ Грачаница, РТК2, Радио 038 Грачаница , ТВ КиМ.

Канцеларија за КиМ угостила младе певаче
Представници Канцеларије за Косово и Метохију угостили су чланове и организаторе Удружења естрадних уметника и младих извођача Косова и Метохије који су учествовали на хуманитарном концерту за операцију мале Саре Прлинчевић из Приштине одржаном у ЦК Влада Дивљан на Палилули у Београду. Ивана Вујовић и Сашка Спасић су водиле бригу о њима.
Младе певаче је у име Канцеларије за КиМ поздравила Милена Парлић, помоћник директора за сарадњу са СПЦ и бригу о културном наслеђу. Она је истакла да им је Канцеларија друга кућа и да су им овде врата ове институције увек отворена. Она је захвалила младим извођачима што на најлепши начин промовишу традицију и културу наше покрајине, враћајући нас исконским вредностима српске песме. Дружење је настављено обиласком Палате „Србија“ у пратњи кустоса.
Славица Ђукић

 

 

 

 

 

Подели на: