Најновије вести

И Јововићу забрањен улазак на КиМ

Помоћнику директора Канцеларије за Косово и Метохију задуженом за заштиту културне баштине Душану Јововићу данас није било дозвољено да преко административног прелаза Јариње уђе у нашу јужну покрајину.

 

Како је саопштила Канцеларија за КиМ, Јововић је требало да, у оквиру својих надлежности, посети два српска манастира у покрајини, где се средствима Канцеларије за Косово и Метохију изводе радови на изградњи конака и уметничке радионице.

“То су на прелазу добили као информацију. Међутим, задржали су ме сат времена и нешто пре десет сати дали су ми папир са печатом и објашњењем зашто не могу да уђем на КиМ. Значи, да обилазећи наше манастире и светиње представљам опасност за безбедност и њихову тзв.државу”, рекао је Јововић.

Канцеларија за Косово и Метохију нагласила је да “Приштина никаквим забранама неће моћи да спречи државу Србију да помаже свом народу и Српској православној цркви на Косову и Метохији”.

“Спречавање представника Канцеларије за Косово и Метохију да обављају свој посао је противзаконит и нецивилизацијски акт непријатељства према српском народу и његовој култури у јужној покрајини”, оценила је Владина Канцеларија за Косово и Метохију.

Канцеларија за Косово и Метохију је од 2014. годиине финансирала више од 170 пројеката у српским црквама и манастирима на Косову и Метохији, а међу најзначајнијим пројектима издвајају се радови извршени у Српској православној богословији св. Кирила и Методија у Призрену и манастирима Грачаница, Високи Дечани, Свети Архангели и Бањска.

Подели на: