Најновије вести

Игром и песмом бранимо светиње

Светосавски концерт као подршка братском народу у Црној Гори

 

Омладински ансамбл  и пет дечијих ансамбала народних песама и игара ”Венац” одржали су концерт подршке Српској православној цркви, односно Митрополији црногорско-приморској и верном народу у Црној Гори у њиховој борби за очување светиња. То је уједно био и концерт у част првог српског просветитеља – Светог Саве.

-Учећи српски народ православљу, Свети Сава нас је научио да треба љубити ближње своје и помагати браћи у невољи. Како је сада наш братски народ у Црној Гори у највећем искушењу да очува своју цркву и веру, овим концертом желимо да им пружимо подршку да храбро бране и одбране наше светиње. У знак подршке ми смо вечерас играли и певали за њих,  рекла нам је Снежана Јовановић, директорка Ансамбла ”Венац”.

Ансамбл народних игара и песама Косова и Метохије „Венац“ из Приштине са привременим седиштем у Грачаници, обележио је недавно 55 година од оснивања премијером програма „Тешко свуда своме без својега“.

Ансамбл „Венац“ основан је у Приштини 1964. године са задатком да прикупља, чува, сценски обликује и презентује играчко, певачко, музичко и обредно наслеђе Косова и Метохије, али и ширег етнокореолошког простора. Ансамбл је годину јубилеја обележио широм Србије и региона извођењем програма под именом „Земљом овом – Легенда о Венцу“.

Покровитељ концерта у Грачаници било је Министарство културе и информисања Републике Србије.

  М.Ч.

 

Подели на: